ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет06/12/2018

ПРИСТУП ЛОНДОНА СТВАРА ТОКСИЧНУ АТМОСФЕРУ

 

ЛОНДОН, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Британски званичници настављају са покушајима да створе токсичну атмосферу око руске Амбасаде у Лондону тиме што дозвољавају медијима да руске дипломате оптужују за шпијунирање, а такав приступ раније је подједнако довео до забрињавајуће ситуације у Југославији, Ираку, Либији и Солсберију, саопштио је неименовани портпарол Амбасаде.

 

Он је коментарисао чланак "Дејли мирора" у којем британски лист пише о наводним активностима руских шпијуна у Великој Британији.

"Нажалост, поново смо свједоци пораста шпијунске маније у британском друштву. Редовне објаве овакве врсте, које британска Влада дозвољава, доказују да конзервативне власти настављају са својим напорима да створе токсичну атмосферу око нашђе Амбасаде", истакао је портпарол.

Портпарол је нагласио да је циљ таквих објава изазивање максималног ометања комуникације са члановима британске јавности, јавио је ТАСС.

Руски дипломата каже да се у Великој Британији путовања радника Амбасаде кроз земљу, која су потпуно нормалан, законит и неопходан дио дипломатског посла и живота уопште, сматрају доказом појачане шпијунске активности.

"Покретачи новог таласа антируске кампање практично позивају на сужавање обима нормалног функционисања Амбасаде", нагласио је руски дипломата.

"Дејли мирор" је, позивајући се на повјерљиве документе, јавио да су британске специјалне службе у приправности, како би се суочиле са руским шпијунима.

Лист наводи и то да Москва користи запослене у Амбасади за прикупљање информација и да су војска и обавјештајне службе добиле задатак да прате запослене у руској дипломатској мисији.

Портпарол напомиње да је типично да се такве објаве појављују само у британским таблоидима, који се позивају на изјаве неименованих безбједносних извора на висиком нивоу и да се аутори не труде да изнесу било какве доказе за своје претпоставке.

"Мислим да нема потребе да подсјећам да је такав приступ раније подједнако довео до забрињавајуће ситуације у Југославији, Ираку, Либији и Солсберију", додао је он.