ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика07/12/2018

СПРОВОЂЕЊЕ РЕФЕРЕНДУМА О УЛАСКУ БиХ У НАТО ЈЕ УСТАВНО ПРАВО

 

САРАЈЕВО, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар одбране БиХ Марина Пендеш изјавила је данас у Сарајеву да су захтјеви одређених политичких странака да у БиХ буде спроведен референдум о уласку земље у НАТО уставно и законско право, додајући да су га бројне земље у прошлости организовале.

 

На питање новинара да ли ће противљење Републике Српске уласку БиХ у НАТО успорити процес евроатлантских интеграција, Пендешева је рекла да БиХ још није дошла до фазе када би требало да буде спроведен референдум, јер, како је истакла, има још много тога да се уради.

"Не мислим да је било ко против тога да направимо реформе које ће довести БиХ на ниво да буде функционална земља и да сви њени конститутивни народи буду истински задовољни својим статусом, правима, али и остали који се не осјећају као ти конститутивни народи", закључила је Пендешева.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у октобру 2017. године одлуку о проглашавању војне неутралности Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској, на коме би била донесена коначна одлука о том питању.

У одлуци је наведено да је Република Српска опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписницом Дејтонског споразума.