ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика07/12/2018

ПЕНДЕШ: БиХ ДОПРИНИЈЕЛА МИРУ У СВИЈЕТУ

 

САРАЈЕВО, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар одбране БиХ Марина Пендеш изјавила је данас у Сарајеву да је БиХ, иако није чланица НАТО-а и ЕУ, много урадила и допринијела миру у свијету.

 

Пендешева је након састанка са министром одбране Мађарске Тибором Бенком новинарима рекла да су стабилност и безбједност приоритетни циљеви БиХ, те да је чланство у НАТО и ЕУ гарант остварења тих циљева.

Према њеним ријечима, након одлуке министара спољних послова земаља чланица НАТО-а да позову БиХ да достави први годишњи програм с циљем активирања Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, потребно је што прије усвојити тај план и наставити са реформама у областима одбране, људских права, економије, права, политике и безбједности, које су, како је навела, неопходне за улазак БиХ у НАТО и ЕУ.

Бенко је истакао да је циљ Мађарске да БиХ буде стабилна држава и додао да ће његова земља наставити да подржава БиХ у њеним настојањима да постане чланица ЕУ И НАТО-а.

Он је најавио интензивирање војне сарадње двије земље, што ће укључивати заједничку обуку, курсеве, школовање, као и сарадњу центара за мировне операције оружаних снага БиХ и Мађарске.

Током састанка делегација било је ријечи о билатералној сарадњи у области одбране, безбједносној ситуацији у региону, учешћу у међународним операцијама и мисијама подршке миру, деминирању, едукацији и обуци, те о искуствима оружаних снага двије земље у овим активностима.