ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет07/12/2018

ЧАША СОКА ОД НАРАНЏЕ ДНЕВНО ПРОТИВ ДЕМЕНЦИЈЕ

 

ЛОНДОН, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Конзумирање сока од наранџе сваког дана може да смањи ризик од деменције за 50 одсто јер штити мозак, резултати су најновијег истраживања научника у Бостону, пише "Дејли мејл".

 

Истраживачи су пратили 28.000 мушкараца двије деценије како би утврдили како конзумирање воћа и поврћа утиче на снагу њиховог мозга.

Они су утврдили да су мушкарци који су сваки дан пили малу чашу сока од наранџе имали 47 одсто мање шанси за развој проблема са памћењем, праћењем инструкција или сналажењем у познатим подручјима.

Тренутни и повремени губици памћења, проблеми у разумијевању и епизоде конфузије могу да буду рани показатељи пада активности мозга, што на крају води деменцији.

Према неким процјенама, 46,8 милиона људи широм свијета има деменцију, од тога 850.000 унутар Британије и пет милиона у САД.

Ово истраживање поново је указало на важност здраве исхране у циљу спречавања дегенерације мозга која долази са годинама.

"Воће и поврће богато је витаминима и храњивим материјама, укључујући антиоксидансе, који могу да заштите мозак", рекла је доктор Хана Гарденер са Универзитета у Мајамију.

На овај начин може да се заштити мозак од нагомилавања нежељених молекула и задржава се здрав доток крви у мозак.

Такође, аеробне вјежбе, као што су ходање и трчање, могу да зауставе деменцију спречавањем дегенрације или смањења мозга.