ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/12/2018

ЈУГОВИЋ ОРГАНИЗОВАО ПРИЈЕМ ЗА ПЈЕСНИКА И ПОЛИЦАЈЦА САШУ НИКОЛИЋА

 

ПАЛЕ, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Начелник општине Пале Бошко Југовић организовао је данас пријем за Сашу Николића, припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и пјесника који живи у овој општини, поводом изадавања његове осме књиге - "На бранику отаџбине".

 

Југовић је новинарима рекао да је Николић веома свестран човјек, необичног талента, а по професији полицајац.

"Број награда и признања које је добио у свом досадашњем стваралаштву показује да је ријеч о озбиљном таленту и да то превазилази оквире хобија", додао је Југовић.

Он је истакао да треба помоћи свим људима са оваквим талентима, да би, како је навео, показали да Пале имају умјетничку душу.

Југовић је позвао суграђане на промоцију Николићеве књиге "На бранику отаџбине", која ће бити одржана сутра у Културном центру Пале.

Николић је захвалио начелнику општине, истичући да му је драго што локална заједница помаже и стимулише његов рад као књижевника.

Николић је рекао да је овој, осмој књизи, кроз 53 епске пјесме, опјевао борбу српског народа за слободу у 20. вијеку.

"Опјевао сам све значајне историјске догађаје из Првог и Другог балканског рата, Првог и Другог свјетског рата, протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, као и Специјалну бригаду полиције Републике Српске и њених девет одреда, као и њихова свједочанства о ратним дешавањима", навео је Николић.

Он је рекао да је одобрење да опјева Специјалну бригаду добио и од министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача, те да се у књизи налази и пјесма Дан Републике Српске. која је освојила награду на Међународном такмичењу пјесника у Љубљани.

Спонзори књиге су град Источно Сарајево, општина Пале и предузеће "Електродистрибуција Пале", а рецензенти професори Никола Павловић и Саша Гајић.

Николић је као борац Војске Републике Српске два пута рањен у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Од 1996. године запослен је у Министарству унутрашњих послова Републике Српске на Палама, гдје живи са супругом и четворо дјеце.

Носилац је Бронзаног ордена и Повеље са бронзаном медаљом, коју му је, као једном од најталентованијих младих српских пјесника, додијелио Савез српске дијаспоре Словеније.

Од Удружења српских књижевника Словеније добио је диплому са сребрном плакетом у годишњој акцији "Златно перо Љубљане 2017" и Сребрни орден за књигу "Православље", а на Петом међународном такмичењу "Златне гусле Љубљана 2017" освојио је треће мјесто за епску пјесму "Република Српска".

Претходни епископ зворничко-тузлански Хризостом додијелио му је Архијерејску похвалницу за пружену несебичну љубав и безрезервну духовну и материјалну помоћ приликом изградње цркве у селу Дрецељ, код Олова, његовом родном мјесту.

Николић је до сада објавио књиге "Срби - Дрецељ и Дрецељани", "Живот у пјесми", "Црква у Дрецељу", "Паљанска полиција", роман "Орлови лављег срца", "Православље" и "Успјешни људи".