ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/12/2018

ПОСАЂЕНО 1,3 МИЛИОНА СТАБАЛА У ЧАСТ ПРЕДАКА ПАЛИХ ЗА СЛОБОДУ

 

БЕОГРАД, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Министар одбране Србије Александар Вулин и министар правде Нела Кубуровић посадили су данас саднице дрвећа испред зграде Шумарског факултета Универзитета у Београду у оквиру пројекта "Једно дрво за једног ратника", поводом обиљежавања стотину година од краја Првог свјетског рата.

 

Данашњим догађајем завршена је садња симболичних 1.300.000 садница дрвећа, колико је Србија изгубила становника у Првом свјетском рату, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Вулин је у обраћању истакао да страшне жртве у Првом свјетском рату заслужују да их се сјећа и оцијенио да је велики гријех свих претходних генерација, јер нису пописале сва имена оних који су пали за слободу.

"Прошло је 100 година, а ми још не знамо како се зову наши преци који су дали животе за слободу свих нас и за слободу наше отаџбине. Ово је дивна акција Министарства прадве, права акција којом смо показали колико је велика успомена на наше претке и каква Србија треба да буде да би била достојна успомена на њих – боља, сигурнија, здравија Србија у којој су сви њени грађани равноправни, јесте Србија која је достојна успомене на наше претке", рекао је Вулин.

Кубуровићева је истакла да је циљ био сјетити се свих страдалих током ослобођења Србије и великих битака из Првог свјетског рата.

"Управо због тога су рађена пошумљавања делова Србије који су се односили на те локације. Садња је започета на Церу и ево овде се завршава", рекла је Кубуровићева.

Она је истакла еколошки значај пројекта, наводећи да су санирана многа клизишта, а дрвеће је сађено на више од 250 локација широм Србије.

Кубуровићева је навела да је разлог за учешће Министарства правде био ресоцијализација осуђених лица, јер су управо они учествовали у овом пројекту.

Декан Шумарског факултета Ратко Ристић нагласио је да је пројекат "Једно дрво за једног ратника" изузетна акција и велики допринос заштитити животне средине, мотивисању и покретању грађана да учине нешто за своју земљу и своје претке.