ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/12/2018

СЛАДОЈЕ: СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ДЈЕЦЕ НИЈЕ КАЖЊЕНО

 

КАЛИНОВИК, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Страдање српске дјеце у Калиновику током неселективног гранатирања тог мјеста у јуну 1995. године према наредби генерала такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића није изазвало ничију пажњу, док би се за страдање дјеце друге националности далеко чуло, рекао је Срни бивши директор основне школе у Калиновику Митар Сладоје.

 

Сладоје је рекао да је у више наврата давао изјаве истражиоцима Тужилаштва БиХ у вези са овим догађајем и подсјетио да су изјаве тада дали и други очевици и рањени ученици, али да ни данас не вјерује да ће од тога бити ишта.

Он је рекао да не вјерује и зато јер су му истражиоци још у октобру 2016. године рекли да ће до краја те године бити покренута кривична одговорност.

Садоје је изразио велику огорченост што Суд БиХ није притворио Дрековића јер мисли да му је са слободе отварена могућност да утиче на неке припаднике такозване Армије БиХ који су учествовали у гранатирању.

Он се присјетио да су ученици осмог разреда 3. јуна 1995. године дошли у школу како би им закључио оцјене и издао свједочанства, и тада је почело гранатирање у којем је погинула један ученик, а петоро је тешко рањено.

"Било је стравично. Они су пошли у продавницу, а граната је пала на метар од њих. Становници који су се ту задесили транспортовали су их у Дом здравља. Дјеца која су за који дан требала да приме свједочанства, страдала су ни крива ни дужна", рекао је Сладоје.

Суд БиХ је одбио приједлог Тужилаштва за одређивање притвора генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу, којег су припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ по налогу Тужилаштва БиХ ухапсили у Сарајеву у сриједу, 5. децембра, због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништва на подручју мјеста Калиновик код Коњица 1995. године.

Дрековић је под истрагом и осумњичен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије РБиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

Дрековић се терети да је у прољеће 1995. године издао директну строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц, да изврше неселективно гранатирање мјеста Калиновик, насељеног становништвом српске националности.

Гранатирање је извршено из артиљеријских оружја велике разорне моћи, у више наврата, током маја и јуна 1995. године, те да је усљед експлозије граната убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица.

Гранатирање је проузроковало велико разарање имовине и објеката.

Осумњичени се терети за кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва.