ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/12/2018

ШТРБАЦ: ЧЕШКА ИЗРУЧИЛА ЗАГРЕБУ БРАНКА БОГУНОВИЋА

 

БЕОГРАД, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Чешко правосуђе изручило је Хрватској Србина из Бенковца Бранка Богуновића /53/ који је средином септембра ухапшен на аеродрому у Прагу на основу Интерполове потјернице, рекао је Срни директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

 

"Богуновић, који је у Хрватској оптужен за ратни злочин, више од 18 година живи и ради у Канади, а у Чешку је отишао да би присуствовао свечаности поводом дипломирања његовог сина", рекао је Штрбац.

Он је навео да је потврду информације да је Богуновић испоручен Хрватској добио од мајке Душка Гаћеше, још једног Србина који је ухапшен ове године под оптужбом за ратне злочине.

"Њих двојица тренутно дијеле ћелију, а са овим изручењем, у затвору у Сплиту се тренутно налази највише Срба под истрагом на једном мјесту, међу којима су тројица официра: Павле Ристић, Чедо Боројевић, Милан Павловић, Душко Гаћеша и Бранко Богуновић", рекао је Штрбац.

Он је прецизирао да се Богуновић са још десетак Срба терети за ратни злочин почињен 2. септембра 1991. године у селу Какма и нагласио да је оптужница против Богуновића на стакленим ногама зато што као тадашњи саобраћајни милиционер није могао да има везе са хапшењима и истрагама.

"Истовремено, велико је питање да ли је тада уопште био у Хрватској или је са породицом прешао у Србију", рекао је Штрбац.

Он је нагласио да је хапшење Богуновића треће ове године извршено у "трећој земљи", а на основу хрватских Интерполових потјерница.

"До сада је на основу међународних потјерница које је расписала Канцеларија Интерпола у Загребу, широм свијета ухапшено 169 Срба, од којих је 61 екстрадиран у Хрватску. Против њих 23 поступак је обустављен или је оптужба одбијена, односно преквалификована у оружану побуну. Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница указује и на злоупотребу Интерпола од Хрватске", закључио је Штрбац.