ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија07/12/2018

ЉАЈИЋ: ПОЧЕТКОМ 2019. МОГУЋЕ ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА

 

БЕОГРАД, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Приликом посјете предсједника Русије Владимира Путина Београду почетком идуће године требало би да буде потписан споразум о слободној трговини Србије и Евроазијске економске уније, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.

 

Он је најавио да ће ради финалних разговора о том споразуму Србију 11. или 12. јануара посјетити министар Евроазијске економске уније Вероника Никишина.

Љајић је рекао новинарима у Београду да ће са Никишином водити финалне разговоре о закључењу текста споразума који би, како је истакао, могао да буде потписан приликом посјете Путина Србији.

"Више од две године водимо преговоре о закључењу споразума Србије и Евроазијске економске уније. До сада смо усагласили више од 80 одсто текста новог, модернијег споразума о слободној трговини", рекао је он.

Љајић је навео да је остало још шест до седам тарифних линија о којим још нема сагласност, али се интензивно преговара.

Он је најавио да ће сљедеће седмице бити организована нова рунда преговора са Евроазијском економском унијом коју чине Русија, Бјелорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан.

Љајић, који је претходно присуствовао сједнице Мјешовитог комитета за економску сарадњу Србије и Азербејџана, оцијенио је и да постоји простор за унапређење економске сарадње двије државе.

Он је навео да Азербејџан показује спремност за заједничка улагања у пољопривреду, укључујући сточарство, као и заједничку производњу житарица, пшенице и кукуруза.

Љајић је рекао да је Азербејџан заинтересован и за улагање у бање Србије, пренијели су београдски медији.

Он је захвалио Азербејџану за подршку територијалном интегритету Србије, подсјетивши да је недавно та држава гласала против пријема самопроглашеног Косова у Интерпол.