ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво07/12/2018

ОТВОРЕНО ОДЈЕЉЕЊЕ АУДИО-ВИЗУЕЛНОГ АРХИВА

 

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, 7. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Сремским Карловцима данас је отворено Одјељење аудио-визуелног архива и центра за дигитализацију Српске академије наука и уметности /САНУ/.

 

Ово одјељење, друго у Србији, има за циљ очување цјелокупног културног, умјетничког и научног насљеђа српског народа.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је на церемонији отварања да је Одјељење изузетно важан искорак за САНУ, али и српски народ.

"Академија, као и Српска православна црква, баштине архивску грађу непроцењиве вредности за наш народ. Стога је ово изузетно важан искорак, јер ће кроз процес дигитализације богата грађа коју поседује и чува Архив у Сремским Карловцима постати доступнија истраживачима, али и широј јавности", рекао је Мировић.

Он је додао да је отварање Одјељења значајан корак и у процесу ревитализације Сремских Карловаца, као једне од кључних тачака српске историје и духовности.

"Све што осветљава историју ових простора и чува је од заборава, увек ће имати безрезервну подршку Покрајинске владе. Зато је Покрајинска влада и основала буџетски фонд за ревитализацију Сремских Карловаца", истакао је Мировић.

Предсједник САНУ Владимир Костић изразио је задовољство што је послије Београда, Аудио-визуелни архив отворен и у Сремским Карловцима.

"Жеља нам је да Архив постане релевантна национална институција за дигитализацију културне, научне, историјске и уметничке баштине", поручио је Костић.

Отварање Одјељења аудио-визуелног архива и центра за дигитализацију САНУ подржала је Покрајинска влада.