ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/12/2018

ШЕХОЛИ: ХАРАДИНАЈ ЋЕ ЗАБРАНИТИ ДИНАР

 

БЕОГРАД, 9. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Приштински аналитичар Фатмир Шехоли сматра да ће премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај забранити употребу динара на територији покрајине, што ће бити једна од три мјере које припрема против Срба на Косову и Метохији.

 

Шехоли је рекао за Телевизију "Прва" да мисли да ће Харадинај наложити да се обиљежја приштинских институција поставе у свим општинама на Косову и Метохији.

Као трећи потез који очекује од Харадинаја, Шехоли је навео да ће бити предузете мјере против власника возила која нису регистрована на Косову и Метохији у складу са правилима приштинских власти.

Приштински портал "Газета експрес" пише да ће косовска влада врло брзо успоставити реципроцитет у односу на понашање Србије у вези са пробним таблицама за возила са српском регистрацијом, да ће забранити робу страних компанија које у Србији производе свјетске брендове, као и да неће признавати друга документа укључујући и увјерења за робу.

Извори портала из приштинских институција наводе да ће прва мјера бити успостављање реципроцитета према возилима из Србије која улазе на Косово, која ће имати обавезу да поставе пробне таблице када улазе на Косово.

Исти извор наводи да ће друга мјера бити забрана робе свјетских брендова које до сада нису биле обавезне да плате таксу од 100 одсто.

"Неки од главних брендова су нас информисали да се Косово неће снабдијевати из фабрика у Србији. Исти ће се производи на Косово доносити из фабрика у Македонији, Мађарској и других земаља ЕУ", каже извор портала.

Tрећа мјера биће непризнавање увозних докумената, као оних о квалитету производа, и разних других увјерења неопходних за извоз робе.

Косовски премијер Рамуш Харадинај је раније најавио да ће против Србије, осим таксе од 100 одсто на увоз робе из централне Србије, предузети и "друге теже мјере".

Он је навео да ће до укидања такси доћи када Србија буде признала Косово.