ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 06/01/2019

ВЕЋИНА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА СУ МУШКАРЦИ ИЗ ПАКИСТАНА

 

БИЈЕЉИНА, 6. ЈАНУАРА /СРНА/ - Од 1.647 миграната који су за 11 мјесеци пронађени на подручју Полицијске управе Бијељина њих 1.130 је из Пакистана, статистички су подаци надлежне Полицијске управе.

 

Упркос мигрантском таласу који се у свијету назива сиријским, међу пронађеним мигрантима на овом подручју свега је 11 њих из Сирије, а према земљи поријекла, након Пакистана, по бројности слиједе мигранти из Ирана - 214, 102 из Авганистана и 29 из Ирака.

Члан Координационог тијела за праћење кретања миграната у Републици Српској, бијељински адвокат Милош Стевановић рекао је Срни да је Српска на прави начин одговорила свјетском изазову мигрантске кризе.

"Република Српска је једна од ријетких међу земљама у окружењу која је озбиљно и брзо предузела низ активности како би управљала кризом која је изазвана илегалним миграцијама", оцјењује Стевановић.

Он каже да је безбједносна ситуација у Српској врло стабилна и да је Република Српска, својим капацитетима који су неупоредиво мањи него у земљама окружења, проблему илегалних миграција приступила вриједно, квалитетно и хумано, што истиче као веома важно.

"Према мигрантима у Републици Српској нико се није опходио на начин који је неприхватљив стандардним нормама понашања, што је, нажалост, био случај у неким земљама у окружењу", навео је Стевановић.

Власти на нивоу БиХ биле су троме и споре када је ријеч о рјешавању проблема илегалних миграција, сматра Стевановић, констатујући са жаљењем да је ситуација у Федерацији БиХ, поготово у Бихаћу, у неким моментима измицала контроли.

"Надам се да ће сада нова консталација снага у Сарајеву имати више разумијевања за ове проблеме", рекао је Стевановић и упозорио на очекивани нови талас илегалних миграција на прољеће.

Према његовим ријечима, глобални трендови миграција присутни су не само на Балкану и Европи, него и у Америци, а нови закон у Њемачкој који либерализује запошљавање радне снаге од 2020. године покренуће додатне легалне миграције са Балкана.

"Присуствујемо новом глобалном дешавању које ћемо морати да, ако не спријечимо, макар дјелујемо на прави начин и не дозволимо да нам се мијења демографска слика становништва, те да сачувамо наш систем у границама које смо дефинисали", закључио је Стевановић.

Према полицијским подацима, у поређењу са 2017. годином, када је за 11 мјесеци на подручју Бијељине пронађен 31 мигрант, од чега пет са потребном документацијом, у овој години откривено је 1.606 илегалних миграната без икакве документације и само 41 са потребном документацијом.

Међу мигрантима откривеним у бијељинској регији је 1.586 мушкараца, од којих 49 малољетних и 26 дјеце до седам година, те 61 жена од којих 10 малољетних и осам дјевојчица млађих од седам година.

Због кријумчарења миграната тужилаштвима је на овом подручју пријављено осам лица, а у овим случајевима жртве су 82 мигранта.

Полиција је у мјесту Забрђе код Угљевика 20. септембра ухапсила Миралема Мерџановића /20/ из Лукавца, у чијем је аутомобилу пронађено 25 миграната, 13 из Пакистана, 10 из Авганистана и два из Бангладеша, сви без личних докумената.

Полиција из Лопара је у возилу Драгана Ристића из Равног Поља код Угљевика 3. октобра пронашла осам држављана Авганистана и Ирана без идентификационих докумената.

Евидентирана су и два дјела гдје су мигранти пронађени у заштићеном добру, односно објектима од виталног друштвеног заначаја, један млађи мигрант затечен је на подручју изворишта питке воде "Грмич" у кругу бијељинског водовода 2. фебруара, а 9. октобра у кругу Рудника и термоелектране Угљевик пронађена су четири мигранта из Авганистана.

Ова лица откривена су у приколици теретног возила македонских регистарских ознака, којим је управљао македнонски држављанин Оливер Герасимов.