ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура27/12/2018

"БЕЗИМЕНИ ЧОВЈЕК" - ПОЕЗИЈА У ПРОЗИ ТАЛЕНТОВАНЕ ТРИНАЕСТОГОДИШЊАКИЊЕ

 

СОКОЛАЦ, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У Народној библиотеци Соколац промовисана је збирка поезије и кратких прича "Безимени човјек" ауторке Милице Боровчанин, ученице осмог разреда Основне школе "Соколац".

 

Књижевник Миланко Боровчанин Ромсок, један од рецензената књиге, каже за младу ауторку да је ријеч о очигледном таленту који ће се временом усавршити.

Он је истакао да је, читајући "Безименог човјека", наишао на задивљујуће ствари као што су ријетке секвенце у прозним записима које се могу сматрати поезијом у прози.

"Она покушава већ на првом кораку да изгради сопствени стил, али мора припазити да не оде на странпутицу, попут неких, против свога духа, душе, сента и талента који је очигледан", навео је Ромсок.

На њега је као књижевника посебан дојам, каже, оставила пјесма "Бирам Божји пут", у којој је тако млада ауторка успјела да приближи житије Светог Саве и Светог Симеона, истичући да је у књижевности мало тако дивних комбинација.

Издавач књиге "Безимени човјек" Недељко Жугић из Удружења за информативно-културну дјелатност "Свети Сава" са Пала рекао је да је ово 88. књига у Фонду "Свети Сава" и да се са њом најмање намучио, јер је већ са првим читањем "рукописа" закључио да је то писала "једна презрела душа човјека", у овом случају дјевојчице од 13 година.

"То се зову индиго-дјеца или дјеца Сунца и у Њемачкој су таква дјеца посебно заштићена", навео је Жугић.

Према његовим ријечима, и сама илустрација на насловној страни књиге, коју је он радио, наговјештава да се говори о данашњем "безименом човјеку", о губљењу индивидуалности, о несналажењу у географији унутрашњег простора.

"Милица је мени и Ђорђу Петронијевићу посебна част. Срећни смо што смо открили њен таленат и треба да буде на понос Сокоцу у коме има много талентоване дјеце", истакао је Жугић.

Ауторка је новинарима након синоћне промоције рекла да су у књизи насловљене неке њене мисли, схватања и размишљања која је стекла током досадашњег школовања и да је упутила занимљива питања.

"Ријеч је о збирци поезије и кратких прича које су изашле из моје душе као неки вид потребе за изражавањем мог мишљења о свему - религији, љепоти и љубави према родном Сокоцу и мојој домовини", каже ауторка.

Она је изразила захвалност општини Источни Стари Град, предузећима "Станишић" из Доње Љубогоште и "Романијапутеви" са Сокоца, који су финансијски помогли штамапање књиге, те рецензентима Миланку Боровчанину Ромсоку и Бојани Попадић.

Књига "Безимени човјек" промовисана је недавно и у Источном Старом Граду, а штамапана је у 300 примјерака.