ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 05/01/2019

РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈА ЗАТВОРЕНИКА

 

БИЈЕЉИНА, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ - Затвореници Казнено-поправног завода /КПЗ/ Бијељина током боравка у овој установи имају могућност да слободно вријеме проводе радно, да се баве спортским и другим активностима којима се избјегавају или евентуално ублажавају извјесне негативне посљедице затварања.

 

Директор Завода Миленко Гајић рекао је Срни да је њихово слободно вријеме брижљиво планирано, на одређени начин надзирано и од стручно оспособљених лица вођено у циљу ресоцијализације затвореника.

У затвору постоји континурин рад заводске библиотеке која располаже са 700 властитих наслова и 100 наслова који су резултат дугогодишње успјешне сарадње КПЗ Бијељина и Народне библиотеке "Филип Вишњић", а постоји и информатичка секција чији рад је организован у више група, четири пута седмично по два сата.

Гајић каже да су то само неке од сврсисходних активности затвореника које су у претходном периоду спроведене у КПЗ Бијељина.

Затвореницима је омогућен /у групи/ одлазак у пратњи васпитача у градске установе културе, на извођење позоришних представа, концерте, предавања.

"У претходном периоду смо имали предавања о заразним болестима, што подразумијева групни облик савјетовања који се изводи на мјесечном нивоу. Ово је резултат сарадње КПЗ Бијељина и Удружења грађана `Викторија` из Бањалуке", рекао је Гајић и подсјетио да је за затворенике организован и новогодишњи концерт унутар установе /уз гостовање музичке групе "Фирма"/.

Затвореници у овом заводу имају могућност бављења спортом, те су, каже Гајић, од спортских активности организоване секције и турнири унутар установе /стони тенис, баскет, фудбал, шах/, као и могућност одласка групе затвореника, у пратњи васпитача, на значајније утакмице у граду.

Радно ангажовање затвореника има за циљ одржавање постојећих или усвајање нових радних навика затвореника.

Укључивање затвореника у радни процес је на доборовољној основи, а приликом одабира посла води се рачуна у овом заводу о преваспитним потребама, психофизичким и здравственим способностима, склоностима, личним својствима и стеченим квалификацијама затвореника.

Осим ратарских послова, узгоја домаћих животиња и послова из области угоститељства организованих унутар заводске установе, поједина осуђена лица бивају ангажована и на вањским радилиштима, уз сарадњу са предузећима из локалне заједнице.

Гајић је рекао да је од 2017. године, као посебан вид активности, уведено обиљежавање значајних међународних празника /Дан породице, Дјечија недеља, Нова година/.

"Ове године у оквиру обиљежавања Међународног дана породице одржана је акција `Тате читају дјеци` у оквиру које су затвореници читали одабрану дјечију литературу, одговарајућу узрасту њихове дјеце, а њихов глас је забиљежен на аудио снимцима који су током породичне посјете подијељени дјеци", навео је Гајић.

Гајић је навео да је забиљежено и неколико хуманираних акција у којим затвореници добровољно учествују и на тај начин прикупљају новчана средстава за особе које су у стању потребе.

У КПЗ Бијељина постоји и дјечији кутак у оквиру просторије за посјете, напоменуо је Гајић, а простор је прилагођен дјечијој игри /разне врсте играчки, бојанки, сликовница/.

"Акцију `Новогодишњи пакетић за нашу дјецу`, којом је затвореницима омогућено да својој дјеци или унуцима обезбиједе поклон и на тај начин не прекидају традиционални вид даривања пред Нову годину, такође организујемо", навео је Гајић.

Директор КПЗ Бијељина каже и да је боравак затвореника у Казнено-поправној установи, уз уважавање личности и њиховог достојанства, конципиран тако да за затворенике он представља корективно искуство које за циљ има мисаоно, емоционално и социјално унапређење њихове личности.