ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости03/01/2019

ПРОНАЂЕН ПРВИ БРОЈ "ДЕРВЕНТСКОГ КОТАРСКОГ ЛИСТА" ИЗ 1913. ГОДИНЕ

 

ДЕРВЕНТА, 3. ЈАНУАРА /СРНА/ - Дервентски истраживач Дамир Кљајић је, након деценије трагања, у Архиву БиХ пронашао први број новина "Дервентски котарски лист" који је изашао 2. јануара 1913. године.

 

"Скоро десет година трагао сам за првим бројем. Све је почело 2009. године када сам као члан Управног одбора Јавног предузећа `Дервентски лист и Радио Дервента` сазнао да то предузеће, које баштини традицију `Дервентског котарског листа`, не посједује сачуван први број, нити има информације о излажењу првог броја листа", рекао је Кљајић.

Кљајић је додао да је обишао и контактирао бројне библиотеке у БиХ и иностранству.

"У потрази за првим бројем новина контактирао сам чак и архиве у Бечу, из којих су ми писаним путем одговорили да код њих није сачуван први број овог листа. Током 2015. године у неколико приватних колекција старина и архива, пронашао сам већи број примјерака `Дервентског котарског листа`, а међу њима и број девет који је изашао 27. фебруара 1913. године. Тада сам прерачунавањем дошао до закључка да је први број листа изашао 2. јануара 1913. године", нагласио је Кљајић.

Он је рекао и да је током недавне посјете Сарајеву одлучио да још једном прегледа регистре докумената у Архиву БиХ и том приликом је коначно пронашао податке о "Дервентском котарском листу".

"Био сам пресрећан када су ми из депоа донијели документе. Ту су били извјештај на њемачком језику о штампању првог броја новина, један примјерак првог броја листа и два примјерка другог броја листа", каже Кљајић.

Из предговора се може закључити да је новина покренута за потребе рада административне службе Котарског уреда Дервента, односно да је то био својеврстан службени гласник Уреда.

Осим административних уредби, новине су садржавале и поучне текстове, те рекламе дервентских радњи и предузећа.

Први број "Дервентског котарског листа" излазио је четвртком, на осам страница.

"Дервентски котарски лист" писан је на латиници и ћирилици, а коштао је осам хелера.

Први уредник новина био је Иван Радошевић, а лист је штампан у штампарији "Х. Шулман" у Броду на Сави.

Уредник је кратко био и Јосип Хорват, када је лист штампан у Народној штампарији Јосипа Лаја у Дервенти.