ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 10/01/2019

БОШЊАЧКИ /ПОЛИТИЧКИ/ БРАТ ТЕ ГЛЕДА!

 

Уљудна и љубазна честитка поводом Дана Републике може бити субверзивна само у сарајевској политичкој магли, односно у главама оних који за толеранцију нису ни чули, мада за њен пројекат примају велики новац већ готово двије и по деценије

 

Приредио: Ненад ТАДИЋ

БИЈЕЉИНА, 10. ЈАНУАРА /СРНА/ - Обична приватна честитка поводом Дана Републике Српске изазвала је медијску хајку у сарајевским медијима и још једном показала да погледи политичког Сарајева на БиХ искључују било какве друге опције и мишљења.

Уредник на БХРТ-у Свјетлана Топалић, како преносе федерални медији, објавила је на свом "Твитер" налогу честитку: "Срећан ти рођендан, Републико", што је изазвало лавину увредљивих коментара у сарајевским медијима.

Као главни аргумент искориштен је став Уставног суда, који је оспорио 9. јануар, али без објашњења да је Скупштина Републике Српске потврдила глас грађана, који су на референдуму означили тај датум као дан када желе да славе републички празник.

Једногласан и омаловажавајући став у сарајевским медијима да је ријеч о "неуставном празнику" пренебрегава чињеницу да је референдум у Српској спроведен према важећем закону, док је БиХ насилно изведена из Југославије на референдуму који је пропао јер није гласало потребних двије трећине грађана.

Ипак, у Федерацији БиХ славе 1. март као "дан државности", не хајући за одбијање готово половине заједнице БиХ, односно Републике Српске, да се придружи слављу.

Бошњачки политички став је јасан - интереси Бошњака су и интереси БиХ и нико други не може да их тумач по свом. Они српске и хрватске опције сматрају "мањинским" и сепаратистичким.

То се рефлектује и на медијски простор, нарочито на јавни сервис БХРТ, који би у главама политичке чаршије требало да буде само продужена рука Федералне телевизије, односно да извјештава према бошњачким политичким смјерницама, а да новац дају и сви остали. Укратко - харач.

То је толико узело маха да се чак и приватне честитке провјеравају и тражи у њима "политичка и друштвена коректност".

Отуда је свако ко има другачији поглед на политику или друштво, а ради у Сарајеву, неминовно "мањина" коју треба, како наводе неки коментари по бројним сарајевском друштвеним мрежама, преваспитати или отјерати.

У политичком Сарајеву БиХ је оно што бошњачко друштво жели да буде. То је, наравно, фикција јер погледи на ствари у другом, већем дијелу заједнице БиХ
/Српска и већински хрватски кантони/ нису ни изблиза такви.

Уљудна и љубазна честитка поводом Дана Републике може бити субверзивна само у сарајевској политичкој магли, односно у главама оних који за толеранцију нису ни чули, мада за њен пројекат примају велики новац већ готово двије и по деценије.