ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/01/2019

МОЈКОВАЧКИ ЈУНАЦИ - ПРИМЈЕР БРАТСКЕ ЉУБАВИ СА СРБИЈОМ

 

ПОДГОРИЦА, 10. ЈАНУАРА /СРНА/ - Делегација Демократског фронта /ДФ/ данас је положила вијенац на споменик јунацима Мојковачке битке поводом обиљежавања 103 године од славне Мојковачке битке којом је црногорска војска држала одступницу српској војсци према Албанији.

 

"Чојство и јунаштво које су показали учесници Мојковачке битке, одупирући се вишеструко бројнијем непријатељу на Божић 1916. године, несвакидашњи су примјер братске љубави, пожртвованости и узвишености, не само у историји Црне Горе, већ и свијета", саопштено је из ДФ-а.

У саопштењу се додаје да заустављање аустроугарске војске, како би се омогућило повлачење Војске Краљевине Србије, представља један од кључних замајаца побједе у Великом рату.

"Чињеница је да се данас фалсификује историја и ниподаштавају вриједности традиционалне Црне Горе која је увијек била раме уз раме са Србијом, чинећи тако недјељиву цјелину. Овај догађај треба да подсјети све у Црној Гори на вриједности које су славне јунаке Мојковачке битке и црногорске војске водиле у јуриш ка непријатељу, у побједу која их је уписала у строј вјечне славе", наводе у ДФ-у.

У саопштењу се подсјећа да је Демократски фронт основан с циљем да уједини и учврсти темеље заједништва црногорског и српског народа.

"ДФ ће, стога, увијек бранити вриједности његошевске Црне Горе и славних мојковачких јунака, јер је само таква Црна Гора окренута себи и у складу је са својом славном историјом", поручили су из ДФ-а.

У делегацији ДФ-а која је положила вијенац били су Милоје Зејак, Маринко Медојевић, Мидо Богавац, Александар Мрдак и Никола Јовановић.