ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет10/01/2019

ОСНОВАН ФОНД ЗА ПРАВНУ ПОМОЋ АСАНЖУ

 

ЛОНДОН, 10. ЈАНУАРА /СРНА/ - Британска хуманитарна организација која помаже узбуњивачима /whistleblowers/ широм свијета основала је фонд за правну помоћ оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу, упозоривши да је његово избацивање из Амбасаде Еквадора у Лондону "питање дана".

 

Фондација "Кариџ" /Courage Foundation/ саопштила је да је положај Асанжа у Амбасади, у којој живи од 2012. године, све тежи и у опасности је од избацивања.

"Процесуирање Асанжа због објављивања докумената представља напад на слободу медија, а његовој одбрани биће потребне присталице и подршка широм свијета", саопштила је Фондација.

Предсједник Еквадора Лењин Морено рекао је прошлог мјесеца да је отворен пут за Асанжа да донесе одлуку да напусти Амбасаду.

Морено је рекао да је Британија гарантовала да Асанж неће бити изручен ниједној земљи у којој му је живот угрожен.

Еквадор већ неколико мјесеци покушава да избаци Асанжа из Амбасаде због све лошијих односа са својим гостом, који је недавно тужио ову земљу због ограничења приступа интернету, подсјећа АФП.

Асанж страхује да ће га Британија изручити САД. Вашингтон тражи Асанжа због објављивања више хиљада тајних дипломатских депеша Стејт департмента и Пентагона 2010. године.