ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/01/2019

АВИОНИ СА ПРИПАДНИЦИМА ТЕРОРИСТИЧКЕ ОВК ПОЛЕТЈЕЛИ ПРЕМА ХАГУ

 

БЕОГРАД, 10. ЈАНУАРА /СРНА/ - Са војног дијела приштинског аеродрома ка Хагу су полетјела три мања цивилна авиона у којима се налазе бивши припадници /терористичке/ ОВК који ће наредних дана бити саслушани у Специјалном суду за ратне злочине ОВК, потврдили су за РТС извори у Приштини.

 

Пред Специјалним судом требало би да буде суђено бившим припадницима ОВК за злочине које су починили на Косову и Метохији од почетка 1998. до краја 2000. године.

У авионима се не налазе бивши шеф главног штаба ОВК Сулејман Сељими, чије је саслушање одгођено због болести, те Ремзи Шаља, који је у међувремену побјегао са Косова.

Приштински адвокат Том Гаши, чија канцеларија брани некадашњег шефа главног штаба ОВК Сулејмана Сељимија, рекао је за РТС да ће у првој групи, која би 14. јануара требало да да изјаве пред Специјалним судом, бити команданти Рустем Мустафа звани Реми и Сами Љуштаку, који су се одазвали позиву.

"Позвано је још десетак припадника бивше ОВК. Они су у Хаг позвани у својству свједока или окривљених. Мислим да је већина у својству окривљених", рекао је Гаши, наводећи да су у току преговори са Специјалним тужилаштвом да Сељими буде саслушан у Приштини.

Љекари приштинске болнице раније су саопштили да ће Сељими, због здравствених проблема, у наредне двије седмице бити задржан на лијечењу.

Гаши је навео да ће прве оптужнице пред Специјалним судом за ратне злочине бити подигнуте у наредних неколико седмица, као да би се међу оптуженима могли наћи и "најзначајнији" команданти ОВК.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге коју је за Савјет Европе сачинио специјални извјестилац Дик Марти.

Мартијев извјештај подигао је велики прашину у међународној јавности, пошто је Швајцарац навео везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових злочина.