ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/01/2019

ОДБАЧЕНА ЖАЛБА НА ПРЕСУДУ НОВИНАРИМА РОЈТЕРСА

 

ЈАНГОН, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Судија Регионалног високог суда у Мјанмару Аунг Наинг одбацио је жалбу двојице новинара Ројтерса који су осуђени на казне затвора од седам година док су истраживали злочине почињене над Рохињама.

 

Новинари Ва Лоне /32/ и Кјав Сое О /28/ ухапшени су у Јангону у децембру 2017. године, а касније су осуђени на затворске казне због кршења закона о државним тајнама.

Ројтерс наводи да је циљ оптужбе против новинара да се они ућуткају.

Из тужилаштва је саопштено да су новинари имали повјерљиве информације о безбједносним операцијама у држави Ракине, одакле је протјерано више стотина хиљада муслимана Рохиња.

УН је протјеривање Рохиња из Мјанмара назвао етничким чишћењем.

Наинг је изјавио да је првобитна пресуда по закону исправна и да је разумна, те да суд одбацује жалбу, јавио је АФП.

Адвокати сада могу да уложе жалбу Врховном суду у Мјанмару, а такав процес би трајао око шест мјесеци.

Двојица новинара, који нису били присутни приликом саопштења о одлуци судије, тврде да су жртве полицијске намјештаљке и позивају се на свједочење полицијског службеника који је изјавио да су његови надређени наредили да се новинари "ухвате у замку".

Ва Лоне и Кјав Сое О ухапшени су док су истраживали убиство десет Рохиња.

Током насилне војне кампање 2017. године у Бангладеш је из Мјанмара протјерано више од 720.000 Рохиња, а избјеглице свједоче о случајевима убистава, силовања и подметању пожара током акција војске.