ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/01/2019

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ

 

БЕОГРАД, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Новој Вароши, Лучанима, Рашки и Ивањици на снази је ванредна ситуација због снијега који је непрекидно падао два дана.

 

Највише снијега пало је у Новој Вароши, Пријепољу, Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Ивањицу, због чега је на овим путевима одвијање саобраћаја и најтеже, преноси РТС.

Обилне падавине, праћене олујним сњежним наносима, које су претходних дана захватиле општину Рашка, довеле су до отежаног саобраћаја, уз честе прекиде и застоје.

Више од десетак села је потпуно или дјелимично одсјечено од остатка општине, а у већини сеоских школа настава је потпуно обустављена, док је у матичним школама забиљежено повећано одсуство ученика, наведено је на сајту општине.

Нарочито су погођена села Гњилица, Плешин, Црна Глава.

Висина сњежног покривача износи од 50 до 100 центиметара, а проблеме праве и сметови који на обронцима Голије и Копаоника прелазе два метра.

"У Лучанима снег пада непрекидно већ четири дана, па иако је сва расположива механизација на терену, то није довољно да се приђе свим удаљеним селима у планинским крајевима", каже начелник Штаба за ванредне ситуације Зоран Вучићевић.

Снијег је виши од 60 центиметара, а вјетар је створио наносе од једног до једног и по метра. Општина се обратила Влади Србије за помоћ од 10 тона нафтних деривата.

На сајту општине Ивањица наведено је да Јединица за деловање у несрећама Црвеног крста Ивањица свакодневно на терену.

Из "Путева Србије" саопштавају да се саобраћај на државним путевима у земљи одвија отежано, те да је 1.800 путара на терену 24 часа са свим расположивим машинама и камионима за посипање и чишћење снијега.

Они апелују да се без пријеке потребе не креће на пут.

У нижим предјелима на путевима који спадају у први приоритет чишћења коловоза, има угаженог снијега до пет центиметара, на подручју Бачке, Новог Сада, Руме, Зрењанина, Панчева, Ваљева, Мачве, Колубаре, Београда, Пожаревца, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Пожеге, Чачка, Зајечара, Ниша и Врања, саопштено је из Ауто-мото савеза Србије.

Републички Хидрометеоролошки завод саопштио је да се поподне у већем дијелу земље, осим на сјеверу, очекује постепени престанак падавина, а током ноћи и дјелимично разведравање.