ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија11/01/2019

ДЕСЕТ МИЛИОНА ЕВРА ЗА ПОДРШКУ МАЛИМ И СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Уникредит банка у БиХ и Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ потписали су уговор вриједан 10 милиона евра за кредитирање конкурентности малих и средњих предузећа.

 

Уз подршку ЕУ, ЕБРД је средства обезбиједила кроз Програм подршке конкурентности малих и средњих предузећа западног Балкана, а који је намијењен краткорочном и дугорочном финансирању ових предузећа с циљем усклађивања њиховог пословања са захтјевима и стандардима ЕУ.

Овај кредитни производ ЕБРД-а обезбијеђен је из средстава ЕУ кроз ИПА фонд у износу од 1,5 милиона евра, а његов посебан значај је што ће клијенти по завршетку и верификацији пројекта добити бонус од 15 одсто вриједности кредита, саопштено је из агенције "Инфо пет".

Директор ЕБРД-а у БиХ Јан Браун рекао је да је повећање конкурентности малих локалних предузећа један од највећих изазова и представља кључни циљ у пружању подршке развоју локалне економије.

"Ангажовање овако снажног и цијењеног партнера ће послати јасан сигнал пословној заједници и увјерени смо да ће наша понуда предузетницима у БиХ бити широко прихваћена", рекао је Браун.

По пет милиона евра средстава биће реализовано кроз сарадњу са Уникредит банком Мостар и Уникредит банком Бањалука.

Предсједник Управе Уникредит банке Мостар Далибор Ћубела изразио је задовољство да ће са дугогодишњим партнером ЕБРД-ом покренути повољну кредитну линију за развој малог и средњег предузетништва који могу бити замајац снажнијег раста привреде у БиХ.

Предсједник Управе Уникредит банке Бањалука Гордан Пехар рекао је да ова банка пружа прилику малим и средњим предузећима да, уз помоћ ове кредитне линије, унаприједе своје пословање.