ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/01/2019

ОTЕЖАН САОБРАЋАЈ ЗБОГ СНИЈЕГА

 

ПРИШTИНА, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - На свим магистралним путевима на Косову и Метохији саобраћај се одвија отежано, али су проходни, изузев путних праваца који преко Куле и Чакора воде ка Црној Гори, саопштено је из косовске полицијске службе.

 

На већини путних праваца има леда и угаженог снијега, а из полиције напомињу да на снази остаје забрана кретања аутомобила без зимске опреме и кретања теретним возилима преко планинских превоја у регијама општина Штрпце, Драга и Пећ.

На подручју општина на сјеверу Косова и Метохије, Звечан, Зубин Поток, сјеверна Косовска Митровица и Лепосавић магистрални путеви су проходни, али је већина села одсјечена, јер наноси снијега на појединим локалним путевима у поткопаоничким селима у општини Лепосавић достижу и два метра.

Слично је, наводе из косовске полиције, и у брдско-планинским селима у остале три општине на сјеверу, али су увјерени да ће екипе за одржавање путних праваца током дана успјети да рашчисте путеве до већине сеоских средина.

У општини Драгаш на крајњем југу Косова непроходни су или се саобраћај одвија веома отежано на свим путним правцима, посебно преко Глобочице у правцу Македоније.

Tамошње становништво се самоорганизовало и успјело да прочисти знатан број локалних путних праваца, рекао је Срни наставник у локалној српској школи у Рестелици Зећир Зурапи, додајући да велики број ученика није присуствовао настави јер нису могли доћи до школе.

Ситуација је веома тешка у општинама Ново Брдо и Косовска Каменица јер вјетар отежава рад екипама за одржавање путева.

Предсједник Општинског органа Косовске Каменице Слађан Јордановић за Срну каже да су екипе јавних служби јуче и јутрос успјеле да рашчисте наносе на путним правцима који воде до села ослоњених на урбани дио ове општине.

"Остаје нам да у току дана покушамо заједно са екипама из Новобрдске општине омогућити проходност путева у брдско-планинским подручјима у селима Tиринце и Јасеновик, као и селима која гравитирају према административној линији са централном Србијом", рекао је Јордановић.

Он наводи да је знатан број ђака и данас остао код куће јер минибуси који превозе ученике до школа због снијега нису могли доћи до удаљених заселака.

У општини Грачаници сви путни правци су проходни, а зимске службе су стално на терену.