ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија11/01/2019

РЕКОРДАН СУФИЦИТ ОД 271 МИЛИОН ЕВРА

 

БЕОГРАД, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Србији је прошле године остварен суфицит од 32,2 милијарде динара /око 271 милион евра/, највећи у протеклој деценији, а почетак 2019. дочекан је финансијски стабилно и са одличним економским резултатима, рекао је министар финансија Србије Синиша Мали.

 

Мали је истакао да такву економску политику треба наставити и у будућности, наводећи да Србија у ову годину улази са пројекцијом привредног раста од 3,5 одсто, док је у наредне три године просјечна стопа раста пројектована на 3,8 одсто.

"Имамо вишак у буџету већ трећу годину. То само показује како смо на прави начин схватили нашу обавезу према грађанима Србије, да водимо рачуна о сваком динару, што нам је основа за даље повећање привредног раста и животног стандарда, плата и пензија", рекао је Мали за Телевизију "Пинк".

Он је навео да се Србија данас сврстава међу водеће економије у Европи и то, прије свега, због суфицита, раста бруто домаћег производа, смањења јавног дуга, као и смањења незапослености.

"Претходну годину завршавамо са стопом раста од 4,4 одсто, и то нас сврстава међу пет или шест најбржих економија", појаснио је Мали, подсјетивши да је у посљедњих пет година стопа незапослености смањена са 25 одсто на 11.

Мали је рекао да је намјера државе да стопа незапослености буде мања од 10 одсто, да свако у Србији нађе посао, те да буде достигнут стандард ЕУ.

Он је подсјетио да је Србија од презадужене земље на ивици банкрота, која није могла да враћа своје дугове и чији је јавни дуг био већи од 75 одсто, сада дошла на 50 одсто, што је оцијенио као невјероватан резултат.

"Србија је сада финансијски стабилна земља, дугове враћамо редовно и то нам је била основа за буџет за 2019, што показује основне принципе одговорне фискалне политике коју водимо", рекао је Мали.

Мали је навео да је раст присутан у готово свим привредним гранама - у грађевини, пољопривреди, те прехрамбеној индустрији.

Он је, као најважније догађаје у привреди протекле године навео долазак кинеског стратешког партнера "Циђин" за РТБ Бор, те француског концесионара "Ванси" за београдски аеродром "Никола Тесла".

Мали је, говорећи о најавама нове економске кризе, рекао да Србија свакодневно прати дешавања на свјетским финансијским тржиштима и да је кључно да избјегне могуће шокове које такве економске неизвјесности доносе.

"Сваки скок и разна дешавања, било да је то трговински рат између Кине и Америке, изборни процес у европском парламенту или трговински рат са /самопроглашеним/ Косовом - све то може утиче на перформансе економије", навео је Мали.

Он је рекао да Међународни монетарни фонд и његова мисија у Србију долазе у знатно другачијој економској атмосфери, без тензија, а најтеже мјере су дио прошлости.

"Усред смо реформског процеса. Резултати из 2018. дају нам за право да будемо задовољни, а са друге стране одговорни да резултат поновимо. За ову годину кључна је реформа јавне управе, јавних предузећа, Пореске управе, те борба против сиве економије", рекао је Мали.

Мали је напоменуо да је Србија прошле године привукла око три милијарде евра страних директних инвестиција, што је рекорд у региону и основа за даље смањење незапослености.

"На сваком кораку отварају се нове фабрике, дајемо за право људима да кажу да ће остати у Србији, те да се боримо за повећање плата и животног стандарда. Буџет је уравнотежен и реалан, имамо контролу дуга, стабилне стопе раста, сада се бавимо реформама које треба да спроведемо до краја како би могли да кажемо да имамо конкурентну и атрактивну привреду", навео је Мали.