ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/01/2019

АМБАСАДОР ДЕЛ ВЕКИО У ПОНЕДЈЕЉАК СЕ ВРАЋА У САРАЈЕВО

 

САРАЈЕВО, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Амбасадор Хрватске у БиХ Иван Дел Векио рекао је Срни да је позван у Загреб на консултације на позив министра иностраних и европских послова Марије Пејчиновић Бурић и да се у понедјељак, 14. јануара, враћа у Сарајево.

 

"У понедјељак се враћам у Сарајево. Немам ништа да додам у односу на јучерашњу изјаву министра Пејчиновић Бурић", кратко је рекао Дел Векио.

Министарство иностраних и европских послова Хрватске саопштило је јуче да је, на захтјев предсједника Владе Андреја Пленковића, Бурићева повукла Дел Векија у Загреб на консултације.

Бурићева је рекла да је хрватски амбасадор у БиХ, одлазећи у Бањулуку, донио погрешну одлуку јер је "то протумачио као позив предсједавајућег Предсједништва БиХ".

Осим лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, на обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци, 9. јануара, били су и високи функционери ХДЗ-а БиХ Вјекослав Беванда, Давор Чордаш, Јосип Јерковић и Јосип Грубеша.

Из ХДЗ-а БиХ је јуче саопштено да је присуство хрватских представника власти свечаној академији поводом Дана Републике Српске постало средство обрачуна са Хрватима у БиХ, посебно са легитимним хрватским представником и предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.

У саопштењу се наводи да је "спин пропаганда" која је услиједила након присуства хрватских представника власти обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци очигледан примјер свега што је политичка и медијска елита са сједиштем у Сарајеву постала.