ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/01/2019

НАСТАВИТИ ИСПЛАTУ ИНВАЛИДСКИХ НАКНАДА

 

ДОБОЈ, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Дијализни пацијенти захтијевају да Влада Републике Српске настави исплату накнада од по 100 КМ и обнављање уговора са Фондом здравственог осигурања за суфинансирање трошкова трансплантације у Италији, рекла је предсједник Удружења дијализираних, трансплантираних и хроничних бубрежних болесника регије Добој Драгана Глигорић.

 

Она је данас рекла новинарима да дијализним пацијентима већ четири мјесеца касни исплата накнада, а да су из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске обавијештени да нови ресорни министар Ален Шеранић "није упознат о ситуацији".

Глигорићева је истакла да дијализни пацијенти немају времена да чекају и да су надлежним оставили рок до марта да испоштују договор из маја 2016. године, када су са тадашњим предсједником Владе Српске Жељком Цвијановић дефинисали боља рјешења када је ријеч о третману хемодијализних пацијената у дијализним центрима, као и статусна рјешења.

Она је навела и да од Владе захтијевају формирање координационог тима за кадаверичку трансплантацију у Републици Српској.

"Добили смо ријешење о стоодстотној инвалидности, али са њим не можемо ништа, те тражимо од надлежних институција да се новчана накнада плаћа по рјешењу, а не нечијој доброј вољи", рекла је Глигорићева.

Она је апеловала да бројни проблеми буду ријешени како Удружење не би било принуђено на то да се корисници искључују са третмана дијализе или да своја права остварују пред зградом Владе Српске.

Мирослав Драгић из Бољанића на хемодијализи је 11 година, каже да без новчане накнаде од 100 КМ није у могућности да купује лијекове, с обзиром на пензију од свега 200 КМ.

Блажен Јовановић из Липца, који је и слијеп, каже да због тјелесног оштећења није у могућности да ради, а без новчане некнаде не може набавити лијекове, ни обезбиједити лијечење за инсулинску терапију као пратећу болест.

Дијализни пацијенти кажу да су задовољни третманом у хемодијелизном центру у Добоју, за који кажу да се сусреће са недостатком кадра.