ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/01/2019

ДОДИК: ДА БУДЕ ПРИСУТНИЈА СРПСКА КОМПОНЕНТА У ОРУЖАНИМ СНАГАМА

 

БАЊАЛУКА, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је данас у Бањалуци Божић свим припадницима православне вјере у Оружаним снагама БиХ и поручио им да у оквиру те војне формације достојанствено представљају Републику Српску, борећи се за позицију коју заслужује српски народ у заједничким институцијама.

 

Додик је рекао да има осјећај да су српски припадници Оружаних снага БиХ понекад препуштени сами себи, али да ће бити настављено обиљежавање свега што је у традицији Војске Републике Српске.

"Они као војници, наравно, морају да раде у складу са правилима службе, а ми који смо изабрани од народа морамо да учинимо све да српска компонента у Оружаним снагама буде још видљивија, присутна и на мјестима која припадају српском народу", поручио је Додик, након пријема у Касарни "Козара" у Бањалуци који су поводом православног Божића данас организовали команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ са командама и јединицама.

Он је напоменуо да нико не очекује да било ко од припадника Оружаних снага учини нешто што није у интересу Срба и Српске.

"То је оно чиме ћу се и ја као члан Предсједништва БиХ бавити у складу са уставним овлашћењима. Учинићу све да положај припадника српског народа у Оружаним снагама буде бољи са аспекта статуса и аспекта материјалне подлоге која се мора обезбиједити", навео је Додик.

Он је захвалио српским припадницима Оружаних снага БиХ што, упркос тешким притисцима, нису изгубили предзнак и обиљежја које носе са собом.

"А, то је да су припадници српског народа и да дужности обављају у складу са интересима мира, стабилности, уставне позиције и одлука Српске", рекао је Додик и најавио да ће 28. јуна на Видовдан заједнички бити прослављен Дан Војске Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су приоритет мирна и стабилна Српска, солидарност, заједништво и разумијевање.

"И наша опредијељеност да јачамо Српску. Сигурна сам да ће тако бити и у наредном периоду. Задовољна сам што људи који су српска компонента у Оружаним снагама баштине вриједности и традицију Војске Републике Српске, која је на овај простор донијела слободу и Републику учинила сигурним огњиштем", рекла је Цвијановићева.

Замјеник начелника Заједничког штаба за ресурсе Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић захвалио је највишим представницима БиХ и Српске за подршку и што су се одазвали обиљежавању православног Божића.

Његово преовештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије честитао је Божић припадницима Оружаних снага БиХ, уз поздрав "Мир Божји, Христос се роди!".

У Касарни "Козара" у Бањалуци данас је организован пријем поводом православног Божића, који су организовали команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ са командама и јединицама, и којем су присуствовали највиши званичници БиХ и Српске и представници руководства Оружаних снага БиХ.