ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/01/2019

ГЕЛ "ТАМОКСИФЕН" НАЈБОЉИ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

 

ВАШИНГТОН, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Прозирни гел "тамоксифен" може превентивно и успјешно да дјелује против рака дојке, наводе љекари у најновијој истраживачкој судији.

 

"Тамоксифен" смањује ниво естрогена и може да помогне у превенцији карцинома дојке, као и при избјегавању нуспојава узимања лијека у облику таблете.

Клиничко испитивање новог гела спроводи се на 330 здравих жена у болницама Америке, Њемачке и Шпаније.

Гел би требало утрљати у кожу свакодневно. Научници се надају да ће на тај начин моћи да смање број обољелих жена.

Овај гел треба да смањи густину ткива груди и успори стопу раста здравих ћелија "изгладњујући" их због мањка естрогена који им је потребан за размножавање.

Код дојки са гушћим ткивом, показују студије, постоји већи ризик од појаве рака. На мамограму, ткиво је непрозирна чврста бијела регија, па је теже примијетити потенцијалне канцерогене израслине.

Мање густо ткиво дојки има више масног ткива које се приказује на слици као тамно и провидно подручје у којем је много лакше идентификовати тумор.

Студија из 2011. са Универзитета "Квин Мери" у Лондону, која је укључивала готово 1.000 жена са грудима ткива велике густине, а које су узимале таблете "тамоксифена" 18 мјесеци, утврдила је да се скоро код половине густина смањила за више од десет одсто.

Резултат третмана је чињеница да су за 60 одсто мање шансе за настанак рака.

Међутим, "тамоксифен" у таблетама има теже нуспојаве - од повраћања до таласа врућине, стварања крвних угрушака и повећаног ризика од настанка рака материце.

Много жена узима лијек пет година након "ремисије", али га чак пола престаје узимати због таквих нуспојава.

Љекари истичу да би, у облику гела, лијек био много сигурнији јер улази само у ткиво дојки, док таблете циркулишу цијелим тијелом.

Резултати истраживања биће готови сљедеће године, наводе научни портали.