ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика11/01/2019

НЕЕФИКАСНА УНУТРАШЊА ОРГАНИЗАЦИЈА ИНСТИТУЦИЈА САВЈЕТА МИНИСТАРА

 

САРАЈЕВО, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - На нивоу институција Савјета министара нису предузете одговарајуће активности које обезбјеђују успостављање ефикасне и рационалне унутрашње организације, а нису биле ни ефикасне и благовремене у процесу преиспитивања постојећих правилника, саопштено је из Канцеларије за ревизију институција БиХ.

 

"Ревизијом институција из узорка нисмо се увјерили да образложења, која су саставни дио правилника о унутрашњој организацији, садрже елементе који омогућавају објективну оцјену примјене свих начела наведених у одлуци, а која би требала допринијети успостављању рационалне и ефикасне организације", наводи се у извјештају ревизије учинка "Активности институција БиХ у процесу доношења правилника о унутрашњој организацији", коју је провела ова канцеларија.

Из Канцеларије за ревизију институција БиХ подсјећају да иако је Савјет министара у два наврата, својим одлукама из 2003. и 2013. године, исказао намјеру да обезбиједи рационалну и ефикасну организацију, из поступака институција надлежних за давање мишљења и институција које састављају приједлоге правилника, не може се закључити да су постигнути жељени ефекти.

"Студија је показала да институције Савјета министара нису ефикасне ни благовремене у поступању према одлуци о начелима и одлуци о критеријумима из 2013. године у погледу активности на усклађивању правилника, као и да су у процесу усклађивања примијећене недосљедности у примјени одлука те неиспуњавање прописане процедуре", додаје се у извјештају.

Из Канцеларије наводе да ни након више од пет година од доношења одлука по којима су институције биле у обавези да своје правилнике ускладе са одредбама ових одлука у року од године дана, то још нису урадиле све институције Савјета министара.

"Након спроведене ревизије, Канцеларија за ревизију дала је препоруке Савјету министара и његовим институцијама, чија би имплементација, према мишљењу Канцеларије, требала довести до уређења и унапређења ове области", наводе из Канцеларије.

Ревизија учинка спроведена је с циљем да се испита да ли су Савјет министара и његове институције, у оквиру својих одговорности, предузимале одговарајуће и благовремене активности да би успоставиле ефикасну и рационалну унутрашњу организацију.

Информације о налазима до којих се дошло, закључцима и препорукама ове ревизије могу се наћи у комплетном извјештају који је доступан на веб страници Канцеларије за ревизију институција БиХ.