ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет11/01/2019

СПОРАЗУМ ЕУ-ТУРСКА НЕ ФУНКЦИОНИШЕ ДОБРО

 

АТИНА, 11. ЈАНУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је данас да споразум између ЕУ и Турске о сузбијању прилива миграната не функционише како треба, критикујући уједно и грчки правни систем због лошег учинка у вези са депортацијама.

 

ЕУ и Турска постигле су споразум 2016. године након прилива више од милион избјеглица са Блиског истока и Африке на обале Грчке.

Према том споразуму, свако ко уђе у Грчку из Турске и ко не испуњава услове за азил мора бити враћен. Такође, за сваког сиријског избјеглицу који буде враћен из Грчке у Tурску један Сиријац ће из Tурске бити смјештен у ЕУ.

"На жалост овај споразум не функционише добро, а што представља додатни притисак на грчка острва", рекла је Меркелова.

Она је оцијенила на крају дводневне посјете Атини да је грчки правни систем веома сложен и да враћање миграната не функционише.

"Има пуно Ирачана, Авганистанаца и многих других за која ми немамо рјешење у том споразуму. Европа мора да се позабави и тим питањем. Прилично је сложено, али дугорочно гледано није немогуће да ће неке европске земље једног дана рећи да их тај проблем више не интересује", рекла је она.