ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/01/2019

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА "СРПСКОЈ С ЉУБАВЉУ"

 

ПАЛЕ, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - На Палама је вечерас одржана манифестација "Српској с љубављу" поводом Дана Републике - 9. јануара, најзначајнијег датума у новијој историји српског народа.

 

Манифестацију је организовао Општински одбор Српског-просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" са Пала и Удружење "Клуб идеја" у Културном центру Пале, уз подршку општине.

У име Општинског одбора "Просвјете" професор Ивана Церовић рекла је новинарима да су, осим њихових чланова окупљених у дјечијим секцијама - фолклорној, хорској и драмској, те хору за одрасле, вечерас наступили и чланови КУД-а "Опанци" из Помазде код Будимпеште и "Свети Сава" из Београда.

Церовићева је истакла да су они представили богатство српског фолклорног насљеђа из различитих крајева у којима живе Срби.

"Вечерас смо дали допринос обиљежавању Дана Републике Српске игром и пјесмом, чији је значај у очувању српског националног, културног и духовног бића веома велик", нагласила је Церовићева.

Према њеним ријечима, организатори су захвалан свима који се баве очувањем традиције и културе, како домаћим ствараоцима, тако и пријатељима у Србији и дијаспори који дају допринос очувању Српског националног и културног идентитета који интегрише српски народ ма гдје се налазио.

"Ми смо један народ, са једним језиком и једном културом. Република Српска је највећа тековина отаџбинског рата, а наша дужност је да ту поруку преносимо на млађе генерације са којима радимо", нагласила је она.

Церовићева је рекла да је циљ манифестације исказивање захвалности свима који су учествовали у стварању Републике Српске, а коју данас сви славе, посебно онима који су своје животе положили у њене темеље и омогућили опстанак Срба на овим просторима.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је организаторима манифестације, и нагласио да ће општина увијек подржавати овакве манифестације.

Умјетнички директор КУД-а "Свети Сава" из Београда Слободан Мирковић истакао је да је вечерас наступао најмлађи дјечији ансамбл од 18 играча који су изводили "Влашке игре", те "Свадбене игре" из Војводине.