ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/01/2019

ОДРЖАНО ГУСЛАРСКО ВЕЧЕ ПОВОДОМ ДАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

ПАЛЕ, 11. ЈАНУАРА /СРНА/ - Гусларско друштво "Старина Новак" са Пала организовалo je вечерас гусларско вече поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, с циљем да се традиција пренесе и на најмлађе.

 

Гусларско вече одржано је у Културном центру Пале, а у програму су учествовали млади чланови овог друштва, гуслари Драго Пелемиш, Раденко Марковић, Душан Пејић, Васо Ђондовић.

У програму су учествовали и драмски умјетник Љубо Божовић, пјесник Недељко Жугић, историчар Драга Мастиловић.

Предсједник Гусларског друштва "Старина Новак" Зоран Голубовић каже да се гусларско вече одржава 23. пут, и то сваке године између два Божића.

Он је додао да је програм био богат и разноврстан, да се увијек труде да буде такав, те да су због лошег времена остали без специјалних гостију који су требали доћи из Гацка.

Наводећи да се код српског народа све мање цијени вриједност гусала, Голубовић је рекао да се ово друштво труди да то промијени, да би се гусле почеле поштовати и цијенити у оној мјери коју заслужују.

Он је истакао да су гуслари кроз историју пјесмом говорили и када су сви ћутали, бранећи српску традицију и културу, бранећи Републику Српску.

Члан Гусларског друштва "Старина Новак" Васо Ђондовић, који је ове године у Чајничу освојио прво мјесто на 25. фестивалу гуслара Републике Српске, истакао је да се овом манифестацијом чува традиција српскога народа, да су гусле кроз вијекове опјевале народне хероје, а да се данас пјева и о Републици Српској, која је изузетно важна за српски народ.

Покровитељи манифестације "Гусларско вече" су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево и општина Пале.