ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/01/2019

НАЈДУЖА БЛОКАДА РАДА АДМИНИСТРАЦИЈЕ У ИСТОРИЈИ

 

ВАШИНГТОН, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Дјелимична блокада рада америчке Владе ушла је у 22 дан и најдужа је те врсте у историји Америке.

 

Аналитичари наводе да нема назнаке о напретку у спору због којег су државни службеници без плате, након што су пропали нови преговори између америчког предсједника Доналда Трампа и представника Демократске странке, која чини већину у Конгресу.

Сенатори и конгресмени напустили су Вашингтон током викенда и нема назнака да ће се представници Републиканске и Демократске странке поново састати са Трампом.

Пошто је блокада рада администрације продужена и током викенда, сада је и званично дужа од блокаде из 1996. године, која је до сада била најдужа у историји САД.

Оба прекида изазвана су због буџета. Тренутни спор у Конгресу усмјерен је на 5,7 милијарди долара које Трамп тражи за градњу зида дуж границе САД и Мексика.

Пошто нису заказани нови преговори, могуће је проглашење ванредне ситуације чиме би Трамп добио овлаштења да не тражи одобрење демократа у Конгресу.

Трамп је током седмице изјавио да још није спреман да прогласи ванредну ситуацију, али да ће то учинити ако путем преговора не дође до жељеног резултата.