ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет12/01/2019

НЕИЗБЈЕЖНО ОДГАЂАЊЕ БРЕГЗИТА?

 

ЛОНДОН, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Неколико министара из Владе британског премијера Терезе Меј признало је да ће доћи до одгађања Брегзита, чак и у случају да Споразум о изласку из ЕУ постигнут са Бриселом буде усвојен на гласању у парламенту 15. јануара, пише британски дневник "Индипендент".

 

Према писању листа, министри су указали на то да велики број закона мора бити усвојен у парламенту ради припреме за Брегзит без обзира да ли ће споразум бити усвијен, због чега је скоро немогуће да ће Велика Британија изаћи из чланства у предвиђеном временском року - 29. марта.

Лист подсјећа да посланици морају да усвоје сет закона, укључујући о трговини, имиграцији и пољопривреди како би осигурали да Британија има правни оквир када дође Брегзит.

Аналитичари сматрају да се Мејова суочава са историјским поразом када пред парламент буде изнијела Споразум о Брегзиту. Према појединим очекивањима, више од 200 посланика биће против споразума.

Један од министара је нагласио да ће бити потребно за кратко продужити и члан 50 Лисабонског уговора уколико споразум буде одобрен у британском парламенту.

"Биће веома тешко усвојити закон до краја марта, чак и у случају да Споразум буде усвојен у парламенту. Међутим, мислим да се нико неће бунити уколико продужење буде неколико седмица", каже један од посланика.

Британски званичници истичу да се против кратког одгађања неће бунити ни присталице ЕУ и Брегзита све док је излазак апсолутно загарантован.