ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/01/2019

ВУЧИЋ НАЈАВИО УВОЂЕЊЕ ДОЖИВОТНЕ КАЗНЕ ЗАТВОРА

 

БЕОГРАД, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће бити уведен институт доживотне казне затвора за оне који су починили најтежа кривична дјела као што су вишеструка убиства и убиства дјеце.

 

"Нисам нарочито заинтересован за примедбе бораца за људска права пошто су нам сва људска права уништена дрогом, убиствима", рекао је Вучић на конференцији за медије након сједнице Националног савјета за безбедност.

Критикујући благу казнену политику у Србији, Вучић је најавио да ће минималне и максималне казне за сва кривична дјела која обухватају насилничко понашање, од насиља у породици до убиства, бити повећане за 35 до 50 одсто.

"Казна за силовање биће од пет до 15 година, без могућности ублажавања казне и нико неће моћи да добије мање од пет година. За насиље у породици минимална казна ће бити годину дана затвора", рекао је Вучић и додао да ће за мјесец дана "промијенити све у Србији".

Он је указао да су судови за тешка кривична дјела у највећем проценту судили минималне казне затвора.

Када је ријеч о кривичном дјелу држање и ношење експлозивних материјала, Вучић указује да је у 55,05 одсто случајева изрицана условна осуда, што на неки начин значи декриминализацију тог дјела и шаље лошу поруку да се исплати радити тако нешто.

Предсједник Србије је истакао да ће борба против криминала трајати годинама.

Он је рекао да је јучерашња акција полиције и тужилаштва у којој је ухапшено 150 особа осумњичених за најтежа кривична дјела показала намјеру државе, не само да се суочи са најопаснијим видовима криминала у Србији, већ и да побиједи тај криминал, као и најтеже облике корупције.

"Честитам нашим државним органима, посебно полицији, на чињеници што су се после много времена неки од главних шефова нарко-бизниса у региону, а не само у Србији, нашли на Интерполовим потерницама, а неки иза решетака", рекао је Вучић.

Приједлози измјена биће достављени скупштини у наредних 30 дана.

Осим борбе против корупције и системских мјера које ће држава предузети, на сједници Савјета за националну безбједност разматрано је и питање Косова и Метохије.

Сједници су присуствовали предсједник Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар правде Нела Кубуровић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, директор БИА Братислав Гашић, директор полиције Владимир Ребић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и други.