ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика12/01/2019

МОГЕРИНИ И ХАН ПОЗДРАВИЛИ ОДЛУКУ СОБРАЊА

 

БРИСЕЛ, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан поздравили су усвајање амандмана на македонски Устав у Собрању којим се мијења име државе у Република Сјеверна Македонија.

 

"Ово је кључни корак у спровођењу историјског Преспанског споразума. Политички лидери и грађани исказали су одлучност да искористе ову јединствену и историјску прилику у рјешавању једног од најстаријих спорова у региону, те да тиме крену напред на путу ка ЕУ", наводи се у заједничком саопштењу Могеринијеве и Хана.

У саопштењу се истиче да ЕУ снажно подржава Преспански споразум који представља примјер помирења за регион и Европу у цијелини.

Специјални представник УН у спору између Македоније и Грчке Метју Нимиц честитао је Скопљу након што су посланици усвојили амандман о промјени имена државе.

Нимиц сматра да је Преспански споразум, који треба да ратификује и Грчка, отворио пут ка "јачој основи за мир и безбједност на Балкану".

Грчка је раније обећала да више неће блокирати пут Скопља ка чланству у ЕУ и НАТО, ако парламент изгласа измјене Устава и подржи нови назив државе.