ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/01/2019

У БИЈЕЉИНИ ОТВОРЕН ПРВИ ТУРНИР У КЈОКУШИН КАРАТЕУ

 

БИЈЕЉИНА, 12. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Бијељини је вечерас отворен први Међународни кјокушин карате турнир "РС челенџ", на којем учествује 37 каратиста из Аустрије, Мађарске, Румуније, Србије и Републике Српске.

 

Предсједник Управног одбора Шинкјокушин карате клуба "ТРБ" из Бијељине Славенка Ристића рекао је да је турнир организован с циљем афирмисања овог, како истиче, најтежег стила каратеа у Српској и БиХ, те подстицања младих да се баве спортом.

Он је поручио да је турнир организован, прије свега, поводом Дана Републике - 9. јануара, а с циљем промовисања овог спорта у Српској.

Отварајући турнир, Ристић се захвалио свим учесницима, гостима и угледним званицама који су се одазвали турниру и учинили га вечичанственим.

"Ово је пионирски подухват и надам се да ће постати традиционалан, а вјерујем и да је ово начин да предсједник `ТРБ` клуба у Бијељини Игор Ранковић и ја пружимо нешто каратеу, који је нама много пружио", рекао је Ристић новинарима.

Ранковић је рекао да овај клуб у Бијељини постоји двије године и да му је најважнији циљ да учлани што више младих, односно да се млади баве овим спортом.

Светлан Скендеровски, предсједник Ашихаракаикан Савеза Србије рекао је да је срећан што је учесник овог турнира у Бијељини.

"Присуствујем историјском моменту, јер правите нешто важно за Дан Републике", рекао је он.

Он је нагласио да је пресрећан што се овај стил каратеа шири и на овим просторима, али посебно зато што је ово захтјеван спорт са фул-контактом.

"Надам се да ће ово прерасти у традицију", рекао је Скендеровски, који је и мајстор овог карате стила у Србији, похваливши организацију турнира на који је из Србије дошло 19 бораца.

На овом првом интернационалном турниру прије самог почетка организатор је појединцима уручио признања за подршку у организацији и развоју овог спорта у Републици Српској.

Признања су, између осталих, уручена министру унутрашњих послова Републике Српске Драгану Лукачу, Светлану Скендеровском, предсједнику Ашихаракаикан Савеза Србије, Данку Стојаковићу, предсједнику клуба "Црна мамба" из Београда, предсједнику Европске кјокушин карате организације Коену Шаренбергу и многим другим.

Вечерашњем карате турниру присуствује велики број посјетилаца, а пошто је турнир организован поводом Дана Републике Српске присутни су и други бојни званичници, међу којима је и министар Лукач, те друге званице из Србије, Републике Српске и других земаља окружења.

Организатор турнира, који се одржава у Етно-селу "Станишићи", је Шинкјокушин карате клуб "ТРБ" из Бијељине, једини у Републици Српској у којем се тренира овај фул-контакт карате.

У такмичарском дијелу турнира почеле су борбе за дјечаке и кадете у четири категорије, затим слиједе борбе за жене у двије категорије и борбе за сениоре у три категорије.

Иницијатори овог такмичења су Ранковић и Ристић, који је и директор компаније Технички ремонт Братунац /ТРБ/.

Клуб "ТРБ" члан је Свјетске карате организације Шинкјокушин и има лиценцу за рад ове највеће свјетске организације у фул-контакт каратеу, са 96 земаља чланица.