ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/01/2019

ЛИНТА: ТУЖИЛАШТВО СРБИЈЕ ДА ПОКРЕНЕ ИСТРАГУ ЗА СКЕЛАНЕ

 

БЕОГРАД, 16. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против наредбодаваца и починилаца звјерског убиства 305 Срба из Скелана код Сребренице и околних села током 1993. године, те истакао да се не може очекивати да то учини правосуђе БиХ.

 

Он је подсјетио да је прошло 26 година откако су јаке муслиманске снаге из Сребренице, предвођене Насером Орићем, починиле стравичне злочине и на данашњи дан убиле 69 Срба у Скеланима и његовим засеоцима.

"Злочинци нису правили никакву разлику између мушкараца, жена и дјеце. Убили су убили 15 жена доби од 19 до 78 година, два дјечака и осам стараца. За овај, као ни за друге бројне злочине Бошњака почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није одговарао", навео је Линта.

Он је истакао да се не може очекивати да правосуђе БиХ процесуира овај и бројне друге злочине над Србима у БиХ, посебно по командној одговорности јер "није независно, непристрасно, ни професионално".

"Ријеч је о етнички мотивисаном правосуђу са циљем да се оправда безочна лаж да су Срби у БиХ били агресори и злочиначка страна и Бошњаци жртве који су тобоже водили ослободилачки рат", напомиње Линта.

Он је наводи да Србија и Српска треба да заједнички раде на томе да наредбодавци и починиоци злочина над Србима у Скеланима и околним селима, у средњем Подрињу, али и широм БиХ, одговарају, додавши да се од тога не смије одустати све док правда не буде задовољена, саопштено је из Савеза Срба у региону, чији је Линта предсједник.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско, са јасном намјером да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља - лупање крстова и надгробних споменика.

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима и неколико дјеце и 15 жена.

Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.