ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/01/2019

ЗА ПОЛА ГОДИНЕ РАДА 50 ЖАЛБИ О УГРОЖАВАЊУ ДЈЕЧИЈИХ ПРАВА

 

БИЈЕЉИНА, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Канцеларији Омбудсмана за дјецу Републике Српске у Бијељини за шест мјесеци рада поднесено је 50 жалби о угрожавању дјечијих права, од којих се 40 одсто односило на угроженост личних права дјетета, а 20 одсто на насиље над дјецом и међу дјецом.

 

Замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованке Вуковић рекла је Срни
да су права дјеце угрожена у свим сферама њиховог живота, а приоритетно у области личних права.

"У највећем броју на нивоу Српске, а и у Бијељини, пријавама се указује на угроженост дјеце у поступцима конфликтних развода брака или прекида ванбрачне заједнице, и у том контексту питања повјеравања малољетне дјеце једном од родитеља, контактирања са другим родитељем и плаћања алиментације", навела је Вуковићева.

Она је истакла да од укупног броја жалби поднесених Канцеларији у Бијељини, 40 одсто или 20 пријава указивало је на угроженост личних права дјеце.

"Дјеца трпе највећу штету неразријешених партнерских односа родитеља, гдје неријетко родитељи инструментализују дјецу и `увлаче` их у своје конфликтне односе, као и незадовољства одлукама органа старатељства или суда", рекла је Вуковићева.

Она је нагласила да су у овим случајевимам, осим осталог, евидентирана и угрожавања права дјетета на учешће у доношењу одлука које се тичу њих, чиме је угрожен основни постулат Конвенције УН да се задовољи најбољи интерес дјетета.

Према њеним ријечима, када је ријеч о исплати алиментације, актуелна је прича о такозваном "алиментационом фонду", који би био у функцији подршке дјеци и заштити од неодговорног родитеља.

"Углавном се сматра да су очеви ти који избјегавају своје обавезе, међутим искуство Канцеларије у Бијељини то демантује", каже Вуковићева, наводећи да је у току поступак гдје је мајка напустила породицу, оставила малољетно дијете са сметњама у развоју, избјегава да плаћа алиментацију и ријетко га виђа, пошто је формирала нову породицу.

Она је указала да су права тог дјетета вишеструко угрожена, као и његов даљи психо-физички развој.

Према њеним ријечима, друга област у којој је био значајан број жалби Канцеларији је питање насиља над дјецом и међу дјецом, а било их је 20 одсто од свих пријава, односно 10 пријава.

"Насиље је свавако један од значајних проблема данашњице, а посебно вршњачко насиље које представља једно од врло озбиљних урушавања права дјеце, како жртве тако и насилника", каже Вуковићева.

Она је нагласила да се биљежи тренд појаве вршњачког насиља у нижој узрасној доби у основним школама, од осам до девет година.

Вуковићева је навела да су ради превенције овог проблема неопходне континуиране едукације просвјетних радника, запослених у педагошко-психолошким службама и родитеља, како за дјецу-жртве, тако и за дјецу-насилнике.

Према њеним ријечима, остварена је сарадња Канцеларије омбудсмана са тимовима школа "Брига о дјеци-заједничка одговорност", у циљу адекватнијег одговора на проблеме вршњачког насиља.

Вуковићева је додала да су се остале пријаве односиле на социјално-економска права дјеце, права дјеце са сметњама у развоју, права у области предшколског васпитања и образовања, школског образовања и друго.

"Жалбе се, очекивано, с обзиром на област урушавања дјечијих права односе на рад центара за социјални рад, локалних институција, школа, министарстава и судова /због дужине трајања појединих поступака/", навела је Вуковићева.

Она је рекла да се одређени број пријава/жалби у Канцеларији Омбудсмана за дјецу у Бијељини, разрјешава путем медијације и савјетодавно, што убрзава поступке отклањања повреде права дјетета, што и јесте крајњи циљ и смисао дјеловања Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

Вуковићева је додала да је 50 поднесених пријава и жалби за угрожавање дјечијих права, у шест мјесеци рада Канцеларије, значајан број у односу на 2017. годину када је функционисао "уредовни дан" једном мјесечно у Бијељини и када је за цијелу годину било укупно 47 жалби/пријава.

Институција Омбудсмана за дјецу Републике Српске почела је са радом 2008. године, када је Народна скупштина Републике Српске донијела Закон о Омбудсману за дјецу Републике Српске.

Свој рад базира на досљедној примјени Конвенције УН о правима дјетета, који поред општих људских права, препознаје и специфична права дјетета.

Народна скупштина Републике Српске је у првом кварталу претходне године именовала замјеника Омбудсмана за дјецу из Бијељине Јованку Вуковић, након чега је народни посланик из Бијељине Милица Ловрић покренула иницијативу да се отвори Канцеларија ове институције у Бијељини.