ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана17/01/2019

ПУТИН СТИГАО У БЕОГРАД

 

БЕОГРАД, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Предсједник Русије Владимир Путин стигао је на Аеродром "Никола Тесла" у Београду гдје су га дочекали предсједник Србије Александар Вучић и делегација Србије уз почасну гарду Војске Србије.

 

Путинов авион су од границе Мађарске до аеродрома у Београду допратили почасно српски "мигови".

Авион предсједника Русије Владимира Путина "Иљушин" слетио је нешто посије 13.00 часова на београдски аеродром гдје га је чекао његов аутомобил "аурус сенат" који зову и "звијер" или "Путиномобил", којим ће се возити током посјете.

Вучић и Путин су се тим аутомобилом упутили заједно на Гробље ослободилаца Београда, гдје ће положити вијенце ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу.

Послије тога ће испред Палате Србија Путину бити приређен званични свечани дочек уз највише државне и војне почасти, гарду Војске Србије и интонирање химни Србије и Русије. Први пут од када руски предсједник долази у посјету Србији, српска артиљерија припремили је и почасну паљбу у његову част.

Након тога, услиједиће састанак у ужем формату предсједника Вучића и Путина, као и 15-минутни разговор насамо, а потом и састанак делегација Србије и Русије.

Потом ће бити одржана церемонија уручења Ордена Александра Невског предсједнику Србије Александру Вучићу. Орден Вучићу уручиће Путин, а након тога је предвиђено обраћање новинарима.

Према најавама из Републике Српске, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик требало би такође да се састане са Путином.

Након тога, у пратњи Његове светости патријарха српског Иринеја планиран је обилазак Храма Светог Саве, а Вучић и Путин заједно ће утиснути коцкицу мозаика у малтер на зиду овог храма. Овим гестом дубоке симболике и званично ће почети друга фаза радова на уређењу ентеријера ове завјетне цркве српског народа.

Храм Светог Саве, како је планирано, добиће декорацију олтарске апсиде, која ће чинити цјелину са већ завршеним мозаиком поткуполног простора.

Ове мозаичке сцене биће дјело тима руских уметника које предводи руски академик Николај Мухин.

У овој групи више је од стотину мозаичара, сликара, умјетника и занатлија који дуже од године раде на осмишљавању декорације унутрашњости Храма.

Вођа српских "Ноћних вукова" Саша Савић заједно са својим пријатељима дочекаће предсједника Русије Владимира Путина испред Храма Светог Саве.