ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/01/2019

УСВОЈЕН ПЛАН И ПРОГРАМ РАДА ФОНДА ПИО

 

БАЊАЛУКА, 17. ЈАНУАРА /СРНА/ - Влада Републике Српске усвојила је данас План и програм рада Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Српске за 2019. годину, као најважнији документ по коме ће ова институција реализовати планиране активности.

 

Планиранo је да ће у Фонду ПИО бити рјешавано око 80.000 свих врста захтјева, од чега око 12.400 захтјева за остваривање права и поновно одређивање пензије у домаћем осигурању и око 20.100 захтјева са компонентом иностраног осигурања, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

"У поступку остваривања права на инвалидску пензију, у погледу оцјене радне способности, очекује се око 5.600 захтјева, који ће се рјешавати у законском року. Осим тога, планирано је да се настави са акцијом `Стоп преварама, до пензије поштено`, у смислу спречавања свих појавних преварних облика у пензијском систему", истиче се у саопштењу.

Планирана је редовна и благовремена исплата пензија за кориснике права у Републици Српској и ван Републике, у укупном износу од 1,090 милијарди КМ, од чега ће 80 одсто потребних средстава бити обезбијеђено из доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, а остатак из осталих буџетских средстава.

"С циљем што ефикаснијег рјешавања о правима, као и информационе подршке осталим пословима у Фонду, планирано је осавремењавање и даље развијање интегрисаног информационог система, а значајне активности биће усмјерене на побољшање информатичке инфраструктуре и повезивања, у погледу шире размјене података, са другим субјектима, посебно Пореском управом Републике Српске, као и носиоцима осигурања у другим државама", додаје се у саопштењу.

Документ је урађен у складу са усвојеном методологијом израде и садржи планске активности свих организационих дијелова који су дефинисани законом и Статутом Фонда, а базира се на релевантним документима и информацијама на основу којих су предвиђене планске активности уз уважавање постојеће економско-финансијске ситуације у којој егзистира Република и друштво у цјелини.

Реализација Плана и програма рада омогућава Фонду ПИО спровођење стратешких и оперативних циљева кроз законито, рационално и ефикасно остваривање и кориштење права из пензијског и инвалидског осигурања, унапређење административно-техничке подршке систему, задовољавајући ниво ажурности, тачности и поузданости података у евиденцијама Фонда, квалитетнију услугу у оптималним роковима, законито, економично и рационално управљање расположивим средствима, јавност рада, развој савременог пословања и спречавање превара и неприпадајућих исплата из пензијског осигурања.