ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/01/2019

СМИЈЕШНО МАЛА ОДШТЕТА ЗА СРБИНА ДУШАНА МИОКОВИЋА

 

ЗАГРЕБ, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Либерални портали у Хрватској коментаришу увредљиво малу одштету коју је Србин Душан Миоковић добио због мучења којем су га у прошлом рату подвргнули "мерчеповци".

 

Пакрачки судија је неправоснажно одредио за Миоковића одштету од 75.000 куна /око 10.090 евра/, док се за разне повреде угледа добија дупло већи новац.

Тако судије које због повреде части и угледа туже медије редовно добијају одштете у износима од 50.000 /око 6.730 евра/ до 150.000 куна /око 20.190 евра/.

Због једне од таквих пресуда, у којима је оштећени добио превелики новац, реаговао је чак и Европски суд за људска права, сматрајући да то није примјерено демократском друштву.

Дијана Гранцарић, жупанијски судија у Задру, добила је чак 137.000 куна /око 18.445 евра/ од листа "Слободна Далмација", да би касније, са трошковима поступка и каматама, добила још 103.000 куна /око 13.868 евра/.

Истовремено, мучени и злостављани Душан Миоковић, којем је здравље неповратно нарушено добио је неколико пута мању одштету.

Он је у јесен 1991. године, са својим братом Николом, у Пакрачкој пољани мучен, а тортури су га подвргнули припадници јединице којом је командовао тадашњи челник хрватског МУП-а Томислав Мерчеп.

Браћа Миоковић су два од свега шест лица која су успјела да преживе мучење "мерчеповаца", у које је било укључено и пропуштање струје кроз тијело.

Томислав Мерчеп је и сам добио смијешно малу казну од свега седам година затвора за велике злочине на кутинском и загребачком подручју.

Његови војници, утврдио је суд, незаконито су ухапсили 52 лица, од којих су 43 убили, три се воде као нестала, а шест их је преживјело мучења и злостављања.

Ипак, казна коју је Мерчеп добио за све то више личи на пресуду за неки прекршај у саобраћају, наводи се у коментарима.