ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/01/2019

ПРИЈЕДЛОГ О СУСПЕНЗИЈИ ЦАРИНА НА УВОЗ ЕЛЕКТРИЧНИХ АУТОМОБИЛА

 

САРАЈЕВО, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату припремило је Приједлог одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа при увозу нових аутомобила до краја године, чији је циљ смањење опорезивања и креирање бољег регулаторног оквира за увоз нових возила, а посебно аутомобила на електрични погон.

 

Овом одлуком предложено је да се смањи, са досадашњих 15 на пет одсто, царинска стопа на увоз нових аутомобила која немају преференцијални статус робе из земаља са којима БиХ има закључене споразуме о слободној трговини, и то за аутомобиле са погоном на бензин, дизел и хибридна возила, те са пет на нулту царинску стопу на аутомобиле на електрични погон.

Одлука је упућена у процес јавних консултација како би се стручна, али и шира јавност, укључила у израду квалитетнијег прописа, те како би БиХ што ефикасније одговорила на убрзане промјене на свјетском тржишту, гдје се број електричних аутомобила из године у годину удвостручује.

У свијету се годишње прода готово милион електричних аутомобила, док их је у БиХ, према посљедњој евиденцији, регистровано свега 18, наведено је у саопштењу ресорног министарства.

Из овог министарства оцјењују да ће примјеном повољније царинске стопе бити стимулисан увоз нових аутомобила, што ће значити вишеструку корист - смањење загађења ваздуха, заштита животне средине, те подизање степена безбједности у саобраћају.

Одлука доприноси изједначавању тржишних услова за све увознике и дистрибутере у БиХ, без обзира гдје се производе возила бренда који заступају.

Овом одлуком се хармонизују царинске стопе које се примјењују приликом увоза новопроизведених аутомобила у БиХ са царинским стопама које се примјењују у региону, приликом увоза ових производа.

Комплетан Приједлог одлуке доступан је на линку ekonsultacije.gov.ba/consultations.