ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости31/01/2019

УБИЈЕНО ТОЛИКО ЉУДИ ДА СЕ ПРОМИЈЕНИЛА КЛИМА

 

ЛОНДОН, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Током колонизације двије Америке крајем 15. вијека убијено је толико људи да је то пореметило климатске околности на Земљи, кажу научници са Лондонског универзитетског колеџа.

 

Тим наводи да су европски досељеници убили толико људи да су огромне обрадиве површине остале празне, што је дало простора ширењу шума и друге вегетације.

То је довело до пада концентрације угљен-диоксиа у атмосфери, а тиме и до хлађења планете.

У уџбеницима историје тај период се често назива "мало ледено доба", односно вријеме када се током зиме у Европи ријека Темза редовно ледила.

"Ликвидација толиког броја старосједилачког становништва у двије Америке довела је до тога да су површине остале празне, тако да је угљен-диоксид ушао у тло, што се одразило и на атмосферски угљен-диоксид и глобалну температуру ваздуха", написали су Александар Кох и његове колеге у истраживању које је објављено у часопису "Квотернари сајенс ривјус".

Вјерује се да је обрадива или кориштена земља заузимала површину од око 56 милиона хектара, што је отприлике величина данашње Француске.

Истраживачи су анализирали све доступне податке о популацији и људима који су живјели прије доласка Европљана 1492. године.

Они су утврдили да су старосједиоци умирали не само насилном смрћу већ и од различитих болести које су донијели Европљани, као што су велике и мале богиње.

Према овом истраживању, на подручју двије Америке крајем 15. вијека живјело је око 60 милиона људи, што је 10 одсто тадашње свјетске популације, а за само 100 година тај број је смањен на пет или шест милиона, пренио је Би-Би-Си.