ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости31/01/2019

БРИТАНЦИ ПРОИЗВОДИЛИ ПИВО ПРИЈЕ НОВЕ ЕРЕ?

 

ЛОНДОН, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Археолози који раде на пројекту проширења пута "А14" у Енглеској вјерују да су пронашли доказ да је прво пиво у Великој Британији произведено у гвозденом добу.

 

Током радова на путу, ископани су мали дијелови угљенисаних остатака из процеса прављења пива, који би могли да потичу из 400. године прије нове ере, те археолози сматрају да се ради о прављењу пива у гвозденом добу.

Шеф археолошког тима компаније "Ауто-путеви Енглеске" доктор Стив Шерлок изјавио је да је познато да су древни народи користили процес прављења пива како би прочистили воду.

"Међутим, ово је потенцијално најранији доказ овог процеса у Великој Британији", напоменуо је Шерлок.

У пројекту учествује 250 археолога, а археоботаничар Лара Гонзалес, која је пронашла "нови фасцинантан доказ о пиву", изјавила је да је након прегледања доказа знала да је ово откриће "нешто посебно", јавио је "Спутњик".

"Микроструктура ових остатака јасно се промијенила у процесу фермантације и ваздушни балончићи типични за такав процес формирали су се приликом кључања и пасирања током процеса производње пива", истакла је Гонзалесова.

Она је упоредила истраживање са "тражењем игле у пласту сијена", али је нагласила да је за археоботаничара невјероватно узбудљиво да идентификује остатке оваквог значаја и да учествује у откривању фасцинантне историје земљишта енглеске грофовије Кембриџшир.