ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 06/02/2019

У ПОТРАЗИ ЗА ПОСЛОМ СТИГАО ДО КИНЕ

 

Људима који су цијели живот изложени утицају западне цивилизације, када први пут ступе на тло Кине, све изгледа као на готово другој планети, истиче Обрен Бјелошевић, који жели да покрене бизнис на "древном истоку"

 

Приредио: Ненад СИМИЋ

ДЕРВЕНТА, 6. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Тридесетосмогодишњи Обрен Бјелошевић из Дервенте, у потрази за послом и бољим животом, отиснуо се у Кину, за коју каже да је други свијет у односу на западну цивлизацију.

Обрен је по занимању професор социологије и филозофије. Радио је повремено и друге различите послове да би могао да покрије трошкове студирања, а велику помоћ имао је од родитеља и стрица.

"Дванаест година након завршеног факултета имам осам година радног стажа, годину дана волонтирања у Чешкој и три године рада на црно. Успио сам да купим гитару, бицикл и аутомобил стар 20 година. Довољно да имам бар нешто да оставим кад кренем на пут", каже Бјелошевић.

У Кину је отишао крајем 2018. године у намјери да се оствари у новом свијету као послован човјек, а прије тога радио је разне послове у Бањалуци.

"Прије него што сам кренуо на пут распитао сам се о условима живота и добио информације да су пристојни и да Кина пружа могућности за рад, нарочито у области трговине", прецизира Бјелошевић.

Током пута за Кину сједио је у авиону поред двије дјевојке које су ми послије помогле да се снађе и сједне у аутобус за Шенџен.

"Схватио сам да Кинези веома ријетко и мало говоре енглески језик, али да и, упркос таквој баријери, остављају утисак јако срдачних и драгих људи, отворених за комуникацију и спремних да помогну", описује прве утиске Бјелошевић.

Након доласка у Кину почео је да развија мрежу пословних контаката како би могао да нађе и организује испоруке робе за наручиоца.

"За пословање са Кинезима важно је имати нашег човјека у Кини који је у контакту са њиховим трговцима. Надам се успјеху и да ће наша земља и људи препознати пословне могућности и пријатељство које могу имати у кинеском народу", истиче Бјелошевић.

Бјелошевић је 4. фебруара имао част да буде дио Фестивала прољећа или кинеске Нове године, којима Кинези придају велики значај.

"Кинези масовно иду на годишњи одмор у наредне двије седмице и много путују. Кинеске жељезнице очекују огромну зараду од карата јер тад превезу око три милијарде путника", наводи Бјелошевић.

Људима који су цијели живот изложени утицају западне цивилизације, када први пут ступе на тло Кине, све изгледа као на готово другој планети, што је посебно изражено у првим данима боравка, каже Обрен Бјелошевић.