ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана07/02/2019

РАСТ ФИЗИЧКОГ ОБИМА ПРОИЗВОДЊЕ ЗА 3,6 ОДСТО

 

БАЊАЛУКА, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Физички обим индустријске производње у Републици Српској у прошлој години растао је по стопи од 3,6 одсто у односу на 2017. годину, наведено је у информацији Владе Српске о статистичким показатељима стања у прерађивачкој индустрији и њиховом кретању у прошлој години.

 

У овој информацији која је усвојена на данашњој сједници, наводи се да су највећи раст обима производње прерађивачке индустрије у посматраном периоду, имале производња намјештаја са растом од 6,9 одсто, производња машина и опреме са растом од 20 одсто и производња пића са растом од седам одсто.

Према достављеним подацима Републичког завода за статистику, просјечан број запослених у прерађивачкој индустрији у прошлој години износио је 56.436 и већи је за 3,7 одсто, или за 1.996 радника запослених у односу на 2017. годину, наводи се у саопштењу Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Привредни субјекти из прерађивачке индустрије имају најзначајнији утицај на спољнотрговински биланс Републике Српске, јер су остварили 85 одсто укупно оствареног извоза Српске у прошлој години.

Прерађивачка индустрија је у прошлој години остварила извоз већи за 8,6 одсто у односу на 2017. годину, док је у исто вријеме увоз прерађивачке индустрије повећан за 8,4 одсто.

У прошлој години прерађивачка индустрија остварила је обим спољнотрговинске размјене од 7,4 милијарде КМ, што је више за 8,3 одсто у односу 2017. годину.