ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура07/02/2019

ПРЕДСТАВЉЕНО ЖИВОТНО ДЈЕЛО КЊИЖЕВНИКА МАРКА МАРКОВИЋА

 

ЗВОРНИК, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Народној библиотеци и музејској збирци Зворник представљено је животно дјело Марка Марковића из овог града, а грађанима је сугерисано да и они дају пуни допринос у истраживању и сагледавању до сада непознатих чињеница из живота овог књижевника.

 

Професор Станислав Томић, који се бави изучавањем књижевног и уопште рада Марка Марковића, рекао је вечерас да је, у оквиру манифестације "Дани Марка Марковића", презентовано све оно што је до сада познато о раду и стваралаштву овог књижевника.

"Свакако, настојимо да афирмишемо стваралаштво Марка Марковића, о коме се мало зна у овом граду а и шире, и да покушамо дати одговор на питање – 'Шта Зворник дугује Марку Марковићу'", рекао је Томић.

Он је подсјетио и на иницијативу покренуту 2013. године, која је подржана од локалне заједнице, да Марку Марковићу и Иви Андрићу, који су били пријатељи, буде изграђен споменик у центру града.

Томић је истакао да је, проучавајући живот и дјело овог књижевника, дошао до податка да је Марковић био учесник Првог свјетског рата, да је прошао све голготе српске војске из тог периода, као и Солунски фронт.

"Написао је књигу 'Крива Дрина' далеке 1935. године, која је добила награду Српске академије наука, као и друга књижевна дјела", рекао је Томић и подсјетио да је Андрић у својим свескама говорио о Марковићу, док је Меша Селимовић у својим "Сјећањима" посветио једно од поглавља зворничком књижевнику.

Томић је подсјетио да је Марко Марковић једно вријеме обављао и највеће функције у Народном позоришту и Издавачкој кући "Свјетлост" у Сарајеву, те био предсједник Удружења књижевника БиХ.

"Марковић је био и потписник 'Новосадског договора' из 1954. године, документа од 10 закључака о потреби јединственог правописа српскохрватског језика који су саставили тадашњи лингвисти и књижевници Србије, Хрватске, БиХ и Црне Горе", рекао је Томић.

Подсјетивши да је Марковић рођен 1896. а умро 1961. године на Палама, Томић је изразио наду да ће идуће године на "Данима Марка Марковића" бити представљено више чињеница о дјелу и животу Марковића јер ће у међувремену бити прикупљено још грађе која до сада није била позната.

У оквиру манифестације "Дани Марка Марковића" сутра ће професор Мило Ломпар из Београда одржати предавање о теми "Српски културни образац некад и данас", док је синоћ промовисана књига "Невиђена Србија" аутора Владе Арсића.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: