ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/02/2019

ПОЧЕО ПРОЈЕКАТ "КАРАВАН КУЛТУРЕ ГОВОРА"

 

БЕОГРАД, 8. ФЕБРУАРА /СРНА/ - У Београду је данас почела реализација пројекта "Караван културе говора" током којег ће у више градова у Србији бити организоване радионице са младима, као и трибине с циљем подизања свијести код најшире популације о неопходности лијепог изражавања.

 

Реализација овог пројекта, у оквиру акције "Негујмо српски језик", почела је у Библиотеци града Београда.

"Караван културе говора" реализује Удружење за развој и унапређење културе говора "Изражајност", чији представник Слободан Роксандић каже да им је намјера да посјете што више градова у Србији и, нада се, и у Републици Српској.

"Караван" креће из Београда, гдје ће данас и сутра бити организоване радионице и трибине, пут наставља ка Новом Саду 13. и 14. фебруара, а потом слиједи Крагујевац 21. и 22. фебруара.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, који је 2014. године иницирао акцију "Негујмо српски језик", оцијенио је да се говор, усљед друштвених околности, "мења, круни, ломи".

"Сведоци смо да се људи изражавају све једноставније, уз све чешћу употребу поштапалица", рекао је Вукосављевић.

Он је изразио задовољство због досадашњих резултата на његовању српског језика, писмености и културе изражавања, преносе београдски медији.

Француски хуманитарац Арно Гујон рекао је да му је учешће у акцији "Негујмо српски језик" највећа награда за труд који је уложио у учење српског језика.

Гујон је на конференцији за новинаре подсјетио да прије десет година није знао ниједну ријеч српског језика, а мотив да га учи била је жеља да разумије српски народ.

"Учећи српски језик открио сам душу српског народа. Учећи језик и слушајући људе овде више сам сазнао о српском народу него из свих књига које сам прочитао", рекао је Гујон.

Акцију "Негујмо српски језик" започео је Секретаријат за културу града Београда у сарадњи са Филолошким факултетом у Београду и Библиотеком града Београда.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: