ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/02/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА ПОКРЕТНА БИБЛИОТЕКА "БИБЛИОБУС"

 

БАЊАЛУКА, 8. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На Тргу Крајине у Бањалуци данас је представљена покретна библиотека "Библиобус" - нови библиотечки сервис којим ће Народна и универзитетска библиотека Републике Српске допринијети развоју и обликовању културног идентитета града.

 

Амбасадор Словеније у БиХ Зорица Букинац рекла је да је "Библиобус" донација библиотеке словеначког града Копра.

"`Библиобус` приближава књигу свим грађанима Бањалуке, а посједује и издања на словеначком језику која могу да користе чланови Друштва Словенаца `Триглав` и остали које интересује словеначки језик", навела је Букинчева.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да је ово нови садржај у граду у области културе и образовања који се уклапа у циљеве планиране градском Стратегијом развоја културе.

"У протекле двије године у Бањалуци настојимо да обратимо пажњу на област културе и подржимо низ нових пројеката", рекао је Радојичић новинарима.

Он је навео да је један од циљева и децентрализација културе, односно да ови садржаји буду доступни, како граду, тако и у приградским и сеоским подручјима.

"`Библиобус` је један од таквих садржаја, јер сада књига постаје доступна на лицу мјеста у нашим приградским подручјима, као што су већ почели неки други пројекти. То ће значити више књижевних вечери, гостовања књижевника у обновљеним или новим друштвеним домовима и у школама, те више позоришних представа", каже Радојичић.

Он очекује да ће град у наредним мјесецима имати још нових садржаја, укључујући и неке са Народном и универзитетском библиотеком који су већ селектовани као пројекти на недавно завршеном јавном позиву.

Према његовим ријечима, све то ће бити и у контексту кандидатуре Бањалуке за Европску пријестолницу културе.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да је тренутни капацитет "Библиобуса" око 6.500 издања, међу којима су и часописи, новине и дидактички садржаји за дјецу.

Она је навела да ће чланарина за "Библиобус", који ће за почетак долазити на 14 локација на подручју града, износити 15 КМ или пет КМ мање него у централној библиотеци.

Петровићева је истакла да је ово најбољи вид популаризације књиге и читања.

"У библиобусу су два рачунарска мјеста, а посједује и властити интернет", рекла је Петровићева.

Према њеним ријечима, дио библиотечког фонда је на словеначком језику.

"Библиобус" је заједнички пројекат Централне библиотеке "Сречко Вилхар" из Копра и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске који су помогли градови Бањалука и Копар, те Министарство просвјете и културе Српске и Амбасада Словеније у БиХ.

Прије званичног почетка презентације "Библиобуса" уприличен је перформанс "Књига од руке до руке" у којем је 151 ученик бањалучке Основне школе "Змај Јова Јовановић" попуњавао фонд библиобуса.